Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt vid Rundbacken

/
  • Planerna för Rundbackens kraftverk har varit många. Nu vill Eon Vattenkraft byta ut dammluckorna 900 meter uppströms kraftverket.

Ombyggnad och utbyggnad av Rundbackens kraftverk stoppades.
Men nu vill Eon byta ut dammluckorna uppströms kraftverket.
– Det arbetet kommer att ske i sommar, säger Åke Henriksson.

Annons

Eon Vattenkraft AB ville bygga ut Rundbackens kraftverk i Ljustorp. Men efter det att ansökan vid ett flertal tillfällen överklagades och flera förhandlingar i olika domstolsinstanser så stoppade Eon planerna.

Det skedde när mark- och miljödomstolen begärde in ett förhandsbesked från EU-domstolen om hur man skulle förhålla sig till de direktiv som finns inom EU. Från Eon:s sida menade man då att det skulle ta för lång tid att genomföra projektet och därför drogs ansökan om utbyggnad tillbaka i början av maj 2013.

Företaget vill däremot fortfarande driva vattenkraftverket, som byggdes i början på 1900-talet, med de tillstånd som finns. Men för att göra det så krävs det en upprustning. Bland annat måste den befintliga dammkonstruktionen som ligger uppströms kraftverket moderniseras.

– De är gamla dammluckorna är slitna och därför måste de bytas ut, säger Åke Henriksson, lantmätare på Eon Vattenkraft Sverige AB.

Det arbetet planerar Eon att starta med under våren. För att kunna genomföra arbetet så kommer man tvingas att sänka vattennivån i dammen och bygga en spont uppströms luckorna. Det projektet beräknas ta tre veckor.

– Det kommer vi att starta med så fort vårfloden är över, förklarar Åke Henriksson.

Vattenverksamheten är anmälningspliktig enligt miljöbalken och Eon har skickat in en anmälan om projektet till länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet. Arbetet beräknas ta tre månader och längre fram räknar Eon med att göra fler moderniseringar på själva kraftverket.

– Vi får titta på vad som kan göras där inom befintliga tillstånd för aggregaten är gamla och slitna, säger Åke Henriksson.

Läs om Mark- och miljödomstolens dom.

Läs om Mark- och miljööverdomstolens dom.

Mer läsning

Annons