Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offrade ett mandat för att bli ordförande

/
  • Centern vill ha in Ingvar Smedjegård (bilden) i kyrkorådet, men för det krävs ytterligare ett mandat som socialdemokraterna lovade skänka under förra veckan.

Socialdemokraterna släppte ett mandat till centern för att få ordförandeposten i kyrkorådet i Timrå. Men nu har socialdemokraterna ändrat sig och vill ha ett nytt möte i valberedningen.

Annons
Det var under förra veckan som valberedningen träffades för att komma överens om vilka namn som skulle läggas fram. Efter valet stod det klart att folkpartiet fick ett mandat, politiskt obundna i Svenska kyrkan, två mandat, centern ett mandat och socialdemokraterna fyra mandat.
Om den fördelningen står sig betyder det att Ingvar Smedjegård © som i praktiken satt ordförande under senaste mandat perioden hamnar utanför kyrkorådet. Istället blir det Birgitta Höglund © som fanns överst på listan som tar platsen.
Socialdemokraterna stödde förslaget om att lämna ifrån sig ett mandat till centern.
Vi har diskuterat ett samarbete med centern för att centern skulle stödja mig som ordförande kandidat, säger Helen Heikkilä (s). Men det var först i samband med valberedningens möte som det kom fram vad centern ställde för krav för att stödja oss.
Helen Heikkilä stödde centerns krav under mötet men påstår samtidigt att hon först höra med partiet hur man ska ställa sig. Efter mötet har det kommit fram att även övriga partier stödjer hennes kandidatur som ordförande i kyrkorådet och nu vill hon ha ett nytt möte i valberedningen.
Vi är inte nöjda med resultatet och vill ha samtliga fyra mandat i kyrkorådet.
Fortsättning lär följa. Den som hade tvingats kliva av från socialdemokraterna om förslaget gått igenom var Bengt Nyström som i valet fick näst mest personröster.
Det beror på den nomineringsordning vi har inom vår egen grupp, säger Helen Hekkilä.

Mer läsning

Annons