Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ogiltigt ordförandeval igen i Timrå församling

/

I går hände det igen. Lennart Hansson från OM-listan valdes för andra gången felaktigt till ordförande i Timrå pastorat. Första gången var felet att han inte var ordinarie ledamot. I går fick inte ledamöterna rösta om de två kandidater som ställde upp.

Annons
För tre år sedan valdes Lennart Hansson till ordförande för Timrå pastorat. Ett olagligt val eftersom han inte var ordinarie ledamot. Till sist krävde revisorer och banken rättning i ledet.
Så Lennart Hansson blev ordinarie ledamot och i går skulle han under mandatperiodens sista skälvande månader väljas till laglig ordförande enligt valberedningens förslag.
Men bakom ryggen på de övriga partierna gjorde centern, som ingått i en allians med fp och OM tidigare under mandatperioden, i stället upp med socialdemokraterna och lanserade Ingvar Smedjegård, c, till posten som ordförande.
Förslaget väckte stark reaktion hos kyrkoherde Arne Selander.
Det här valet är inte bara politiskt utan även en arbetsmiljöfråga. Jag och min personal har haft stora bekymmer med Ingvar Smedjegård och han har kallat mig \"jävla idiot\" och \"jävla lögnare\" på förra mötet. Han ser personalen som sin motståndare och om jag hade förslagsrätt skulle jag föreslå Lennart Hansson.
Efter kyrkoherdens inlägg valde Per-Arne Johansson, ledamot i valberedningen, att tolka kyrkoordningen på sitt sätt.
Om det blir ett annat beslut än valberedningens måste jag reservera mig. Kanske det inte bara kan stanna vid det, för det här är ett brott mot kyrkoordningen.
Varpå han hänvisade till texten som berör sammanträdens kungörelser, se faktaruta, och hävdade att kuppmakarna skulle ha presenterat förslaget minst en vardag före mötet för att deras kandidat skulle vara valbar.
Valberedningens ordförande försökte lamt protestera men fick ingen annan med sig.
Det fick till följd att kyrkofullmäktiges ordförande Hans Johansson, s, avstod att ställa proposition utan lät bara ledamöterna rösta på en kandidat \"eftersom det var säkrast då det blivit felaktigt förut\".
ST tog efter mötet kontakt med en erkänd kommunjurist för att få synpunkter på beslutsförfarandet.
Det är tveklöst på det sättet att proposition mellan kandidaterna måste ställas. Det har begåtts ett fel i processen och om beslutet överklagas kommer det att upphävas med största sannolikhet.
Beredningstvånget, som gäller för alla andra ärenden, finns inte när det gäller valärenden.
Så återigen har det blivit ett felaktigt val. Nu återstår bara drygt tre månader av valperioden. Frågan är om tiden är tillräckligt lång för att frågan ska hinna hanteras rättsligt. Men annars står ett nytt spännande ordförandeval för dörren i januari igen.
Fotnot: OM-listan består av kd och oberoende ledamöter. OM står för \"om du bryr dig om.

Mer läsning

Annons