Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olovligt brukande inte stöld

En sörbergekvinna blev nog fundersam över hur rättvisan fungerar när hon fick tillbak sin stulna bil.
Mannen som greps vid ratten med skruvmejslar i fickan dömdes av tingsrätten för olovligt brukande men inte för att ha stulit bilen.

Annons
Konsekvensen av domen blev att kvinnan inte får någon ersättning för självrisken för de 1 800 kronor som det kostade att reparera de sönderbrutna låsen till bildörren och tändningslåset.
Det var natten mellan den 26 till 27 september som kvinnan bil en Volvo 854 stals. Drygt ett dygn senare fick polisen ett tips om att fordonet synts till i Matfors och på plats hittade polisen samma kväll två män i den stulna bilen.
De kunde även konstatera att dörr- och tändningslåset var uppbrutnaoch att 23-åringen på förarplatsen med en bostadsadress i Saltsjöbaden hade två skruvmejslar i fickan.
Misstankarna om att han även stulit bilen nekade han till. Något som domstolen tog fasta på och endast dömde honom till en månads fängelse för olovligt brukande. Maxstraffet för samma brott är ett år.
det är inte första gången som 23-åringen står inför en domstol. Han finns under sex avsnitt i belastningsregistret. Det har även blivit tätt mellan domar och straff.
Den 8 oktober 2002 dömdes han till två månaders fängelse för bland annat bilstöld. Från detta straff blev han villkorligt frigiven den 17 februari 2003 och dömdes knappt en månad senare till tre års fängelse för rån, grov stöld och olovligt brukande. Från detta straff blev han villkorligt frigiven den 30 maj 2005. En villkorlig frigivning som nu är förverkad. Dock endast en mindre del då domstolen anser att den nya brottsligheten är av relativt lindrig karaktär.
Kostnaden för försvarsadvokaten 8 416 kronor får skattebetalarna betala.

Mer läsning

Annons