Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oreda i kyrkorådet

Timrå kyrkoråds alla beslut i från det senaste sammanträdet kan bli ogiltigförklarade. Detta om någon församlingsbo går in och överklagar.

Annons
I kyrkorådet har alltid kyrkoherden närvaro- och rösträtt. Vid senaste sammanträdet var Arne Selander på semester och deltog inte. Då beslutade man att ersätta honom med en suppleant från politikerledet.
En överklagan till Domkapitlet innebär troligen att mötet ogiltigförklaras.
Det vare en sinkadus från oss, säger Ingvar Smedjegård, som satt ordförande under mötet.
Just ordförandeposten är något som vållat en del turbulens under senaste mandatperioden. Rent formellt har besluts tagits av en ordförande som inte haft mandat att vara ordförande.
När Lars Lindén avsade sig ordförandeskapet gick Lennart Hansson in som ordförande. Lars Lindén avsade sig dock inte den ordinarie platsen i kyrkorådet. Problemet var att Hansson inte hade någon ordinarie plats i kyrkorådet. Därför skulle han inte kunnat fungera som ordförande.
När detta upptäcktes fick Ingvar Smedjegård sköta klubben i egenskap av vice ordförande. Lars Lindén har sedermera avsagt sig sin ordinarie plats och är numera ersättare.
Kyrkofullmäktige som sammanträder nästa vecka ska föreslås Lennart Hansson som ny ordförande i kyrkorådet. Det betyder i praktiken att han juridiskt sett får hålla i klubban under de sammanträden som återstår, tills ett nytt kyrkoråd väljs i årets val. Vilket kan bli ett till två sammanträden.
Det tog en mandatperiod för kyrkan i Timrå att reda ut formaliteterna kring ordförandeposten. Det återstår att se om det blir samma oreda när det nya kyrkorådet ska börja verka.

Mer läsning

Annons