Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna är slut - det blir ingen tunnel till Lidl

Det blir ingen gång- och cykeltunnel under Kungsvägen för att höja trafiksäkerheten vid Lidl i Timrå. Bland annat på grund av att Vägverket inte kan lämna några statsbidrag till projektet.

Annons
Ronnie Söderlund, chef för teknik- och kulturförvaltningen har varit i kontakt med Vägverket.
Det blir inga pengar i år till nya projekt, säger han. Orsaken är att den här regionen fått väldigt låga bidrag från staten i år. Endast påbörjade projekt kan räkna med stöd.
När det blev klart att Lidl skulle etablera sig i Timrå tog kommunfullmäktige ett beslut om att öka trafiksäkerheten i området. I det ingick en rondell.
Det har vi för avsikt att genomföra fast det inte blir några statsbidrag. Och jag tror inte vi får något retroaktivt.
Kommunen har sökt statsbidrag på 4,5 miljoner. I det skulle det ingå en cirkulationsplats och en gång- och cykeltunnel under Kungsvägen.
En samrådsgrupp där kommunen och Vägverket ingått har tittat på förutsättningarna och nya trafikmätningar har gjorts.
Det visade sig att det var mindre trafik än vad vi trott i vår förstudie. Ur trafiksäkerhets synpunkt finns ingen anledning att göra en tunnel, vilket också Vägverket instämmer i.
Ronnie Söderlund menar att det finns andra sätt att lösa säkra gångpassager. Ett alternativ är att göra ett övergångsställe med avsatts i mitten där gångtrafikanter kan stanna.
Vi tittar även på lösningar som upphöjda övergångställen eller hinder före som tvingar bilar att sakta ner.
I och med att tunneln lyfts ur projektet så hoppas Ronnie Söderlund att kommunen ska klara byggnationen av en cirkulationsplats och ett säkert övergångställe med de pengar som finns avsatta i budgeten.

Mer läsning

Annons