Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal sjuk av mögeli skola

/
  • Eva Strömberg kommer att söka upp läkare i dag, sedan hon känt sig febrig och fått problem med andningen. Hon är övertygad om att det beror på luften i matsalen i Fagerviks skola.
  • Ingela Eriksson fick astma på grund av mögel i luften i Fagerviks skola. Hon är nu sjukskriven men har också problem med ögonen som svullnat och klåda.

Ingela Eriksson drabbades av akut astma på grund av dålig luft i Fagerviks skola. Miljökontoret har haft flera samtal från föräldrar som är oroliga. Det finns 100 barn på skolan. I går stängdes delar av skolan av för sanering.

Annons
Läkaren ville lägga in mig på sjukhus, men det vägrade jag, berättar Ingela Eriksson som är sjukskriven och hostar kraftigt när hon försöker prata.
Det var under tisdagen som hon efter en längre tid av besvär sökte upp en läkare.
Jag hade problem med ögongen som svullnade och kliade. Vissa dagar kände jag mig febrig och hade problem att andas.
Redan tre dagar efter skolstarten konstaterade Ingela Eriksson att det inte kändes som vanligt på jobbet. Hon arbetar i köket tillsammans med Eva Strömberg som fått samma sjuksymptom och kommer att besöka en läkare i dag.
Skolan drabbades under sommaren av ett vattenläckage. Byggtorkar har stått och blåst fram till för en vecka sedan. Det har också upptäckts mögel inne i duschen som barnen använder. Den har också stängts.
Enligt det läkarintyg som Ingela Eriksson fått är hon sjukskriven på grund av en allergisk reaktion med akut astma. Detta beror enligt intyget på mögel i luften.
Kökspersonalen har vid flera tillfällen påpekat att luften inte är bra. I förrgår stängdes ventilationen av och i stället öppnades rutor för att vädra lokalerna.
Det blev bättre när ventilationen stängdes, konstaterar Ingela Eriksson.
Rektor Kerstin Nordin har i dagsläget inga planer på att stänga matsalen.
Vi har tagit kontakt med miljökontoret som måste hjälpa oss att fatta beslut, säger hon.
Några mätningar har inte gjorts från kommunens miljökontor. Det är en privat entreprenör som gör dessa. Kerstin Nordin har ännu inte sett resultatet av mätningarna.
Vi kommer inte att göra några egna mätningar, säger Ulf Öberg, miljöinspektör. Ventilationen är avslagen och källaren är avstängd.
Han känner inte till att personal drabbats och blivit sjukskriven.
Nej, det enda vi vet är att oroliga föräldrar ringt anonymt och påtalat problem med luften.
Eva Strömberg kände sig under gårdagen febrig. Hon har sedan tidigare astmaproblem. Men nu har det kommit symptom som hon inte haft tidigare.
Det kliar i gommen och i halsen.
I dag får hon sin dom av läkarna. Arbetskamraten Ingela Eriksson är sjukskriven september ut, till att börja med.
Det är väl som det är, men jag tänker på alla barnen som finns på skolan.
Hon tycker det är märkligt att man inte tagit deras varningar på allvar tidigare.
Tydligen måste det hända något, som att vi blev sjuka.

Mer läsning

Annons