Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plastfärg stoppar radon i Laggarbergsskola

Under våren konstaterades höga radonhalter i Laggarbergs skola. Lösningen på problemet kan bli en plastfärg.

Annons
Just nu pågår en mätning för att ta reda på var och hur radonet kommer in i skolan. Resultatet av den mätningen väntas någon gång under slutet av juni.
Det var under mars som det konstaterades att slöjdselen hade 450 bequerel per kubikmeter. Felmarginalen kan vara 40 bequerel mer eller mindre. I värsta fall är värdet 490 bequerel. Gränsvärdet för bostäder ligger på 200 bequerel per kubikmeter och på arbetsplatser 400 bequerel.
Timrå kommun har genomfört mätningar i samtliga skolor. Det är endast i Laggarberg som förhöjda värden upptäckt.
Fyra mätresultat har kommit in som är gjorda i Laggarbergs skola. Förutom slöjdsalen har det mäts upp 320 bequerel i biblioteket, 220 i fritidslokalen och 120 i ett klassrum i den gamla byggnaden.
Orsaken till att omfattande mätningar görs beror på ett riskdagsbeslut från den 4 juni 2002. Beslutet gick ut på att komplettera det svenska miljömålet "God bebyggd miljö". I det finns ett delmål för inomhusmiljön. I det ingår att alla skolor och förskolor senast 2010 måste ha en inomhusluft där bequerelen är lägre än 200 per kubikmeter.
Nu mäter vi radonhalten i luftintaget precis ovan mark, säger Lars Zetterqvist, fastighetsförvaltare i kommunen.
Luften sugs sedan upp via betongkanaler. Målsättningen är att ta reda på om det sker ett tillskott av radon när luften passerar betongkanalerna.
När det är klart får vi fråga expertis, vad vi ska göra och vad kostnaderna ligger.
Lars Zetterqvist misstänker att radon kan komma in från marken via sprickor i betongen. Om det skulle visa sig riktigt kommer sprickorna att tätas och sedan överväger man att måla betongen med en plastfärg.
Om jag tar motsvarigheten i en grypgrund, kan man lägga på plast i grunden som då hindrar radon att sprida sig upp i huset.
Trots att höga radonhalter uppmättes i mars har skolan varit öppen. Ansvariga har gjort bedömningen att den tid som är kvar till sommarlovet inte har någon avgörande betydelse för exponeringen.

Mer läsning

Annons