Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga nya företag

Det är inne att starta nya företag i Timrå. Det visar inte minst den statistik som tagits fram av projektet Entreprenör Timrå.

Annons
I fjol deltog 70 personer i startaeget-utbildningen. Det resulterade i 50 nya företag.
I några fall var det flera från samma nystartade företag som gått utbildningen, säger Monica Karlman, samordnare för utbildningen. Så krasst kan man säga att det blev 50 nya företag av cirka 64 deltagare.
Totalt startades 86 nya företag i kommunen under 2004. De flesta av dessa kom till genom utbildningar inom EU-projektet Entreprenör Timrå.
Vi är väldigt nöjda med resultatet.
Av de nya företagen handlar det mest om enskilda firmor. Men det finns också exempel på nybildade aktiebolag.
För att kunna ta fram uppgifterna har man inom EU-projektet kontrollerat via Bolagsverket och Skattemyndigheten hur många som skaffat F-skattsedlar.
Sedan har man jämfört dessa med vilka som gått utbildningen. Jämfört med 2003 är har antalet nybildade företag i kommunen ökat kraftigt. Då gick 69 personer startaeget-utbildningen och 37 av dessa satsade. Och nästan alla lever vidare.
Det är två företag som avvecklats av de som startade 2003.
Totalt i kommunen inregistrerades 52 nya företag 2003.
Inom EU-projektet bedrivs både dag- och kvällsutbildningar.
Under dagtid är det arbetslösa som läser. Kurstiden är tolv veckor. Sedan har vi en kvällsutbildning som är något kortare. Hit kommer också personer som har anställningar med en vilja och idéer om att satsa på något eget.
Monica Karlman konstaterar att de flesta nystartade företagen jobbar inom tjänstesektorn.
I en del fall handlar det om tidigare anställda som startar eget inom den bransch man själv jobbat i och blir då konkurrent med sin gamla arbetsgivare.
Inom utbildningen får kursdeltagarna lära sig göra affärsplaner, marknadsundersökningar och det ges också möjligheter till individuell rådgivning. Allt för att eliminera risker som finns.
Man samarbetar bland annat med arbetsförmedlingen och Almi. Ett samarbete som uppenbarligen ger resultat i Timrå.

Mer läsning

Annons