Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risiga kraftgator retar skogsflanör

/

Allmänheten retar sig ofta på att riset blir liggande i kraftledningsgatorna, sedan man röjt under ledningarna. Framkomligheten försvåras och kraftgatorna används ofta som gångväg av folk som vistas i skog och mark. Men kraftbolagen gör rätt när de lämnar det röjda på plats.

Annons
Det som fälls under en kraftledning till hör markägaren, ingen annan. Kraftbolaget som äger ledningen har skyldighet att röja för att förhindra att träd växer upp och hotar ledningen. Men kraftbolaget ska inte ta tillvara det som fälls.
Det säger Torbjörn Tärnhuvud, informationschef hos E.On i Sundsvall.
Julgransmark
Det händer ganska ofta att kraftbolagen får förfrågningar från allmänheten så här års om det går för sig att gå ut och hämta en gran som växer under ledningen.
Men det kan inte vi svara på. Den som äger marken har rätt till det som växer under. Vill han för egen räkning eller låta någon annan hugga en gran och ta ris går det utmärkt för vår del. Vi ska dock ta hänsyn till eventuella stigar och annat när vi röjer. Enbuskar och lägre vegetation lämnas, säger Torbjörn Tärnhuvud.
Stora träd som växer intill kraftgatan och som nått sådan höjd att de kan utgöra en risk om de blåser omkull är av samma anledning markägarens. I de fall det handlar om träd som är så stora att de kan användas för sågning, massaved eller brännved ska markägaren underrättas.

Mer läsning

Annons