Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S i nytt samarbete – lovar nya bostäder och fler jobb

/

Minst 950 nya bostäder, fler sommarjobb, traineeplatser inom vården och tätare bussavgångar.
Lokala S-politiker presenterade i dag en ny satsning som ska ge fler arbeten.

Annons

Om Socialdemokraterna vinner valet i Sundsvall, Timrå och Härnösand väntar ett gemensamt samarbete under kommande mandatperiod.

Kommunerna har samma utmaningar och möjligheter enligt politikerna, och på tisdagen presenterades ett gemensamt förslag utifrån det nationella valprogrammet.

Det ska leda S framåt i partiets viktigaste fråga – jobben.

– Vi ser sommarjobben som en möjlighet att få in ungdomar på arbetsmarknaden och vi lovar 2 500 sommarjobb per år. Det är ett konkret löfte enbart lokalt, säger oppositionsråd Peder Björk (S).

I nuläget är 1 500 av dem tänkta i Sundsvall, 600 i Härnösand och 400 i Timrå.

– Det är viktigt att få arbetslivserfarenhet från en kommunal verksamhet, säger Ewa Lindstrand (S), ordförande för kommunstyrelsen i Timrå.

Ytterligare 434 studieplatser på yrkeshögskola och vuxenutbildning ingår i förslaget, liksom 398 traineeplatser inom vård och omsorg.

– Det behövs fler människor i vården. Vi ser till att rekrytera för framtiden och det är ett sätt att minska ungdomsarbetslösheten, säger Peder Björk.

För att råda bot på bostadsbristen utlovas minst 950 nya lägenheter i de tre kommunerna. Behovet av nya lägenheter i Sundsvall anses vara 200 per år.

– Jag ser att Mitthem har en roll i det arbetet, men vi ser inte att kommunen i första hand ska bygga alla bostäder. De kommer att bygga en del av dem, säger Peder Björk.

I dag pendlar cirka 4 000 personer från Härnösand till Sundsvall och Timrå och S anser att möjligheterna till arbetspendling måste bli bättre.

– Man vill ha en effektiv busstrafik så vi ser över de bussförbindelser som finns. Det som är avgörande är förbindelseplatserna, vart bussen ska stanna, säger Fred Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Härnösand.

Även Ostkustbanan mellan Härnösand och Gävle och utbudet av flyg från Midlanda ses som viktiga infrastruktursatsningar.

Mer läsning

Annons