Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V sluter upp och skänker pengar till flyktingarna

Nätverk Timrå drog i gång kampanjen.
Nu är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet också med.
– Vi utmanar övriga partier att göra likadant, säger Ewa Lindstrand (S).

Annons

Det var i mitten av september som Nätverk Timrå gick ut med att förtroendevalda i partiet skulle skänka ett dagsarvode för att hjälpa flyktingar. Förhoppningen var att flera partier skulle ansluta till kampanjen och avstå ett dagsarvode. Nu har det gett gensvar.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Timrå kommun har beslutat att de också kommer att skänka ett dagsarvode. Partierna har en gemensam fullmäktigegrupp och det var där man diskuterade frågan och kom fram till beslutet.

– Vi kommer att uppmana våra förtroendevalda att avsätta 750 kronor men det är naturligtvis frivilligt att göra det, säger Ewa Lindstrand, kommunalråd.

Nätverket hoppades att tjänstmännen på förvaltningen skulle kunna stå för administrationen av pengagåvorna men det anser inte Ewa Lindstrand står på deras lott.

I stället kommer de enskilda politikerna att kunna sätta in pengarna på Socialdemokratiska Arbetarekommunens konto. Därifrån kommer pengarna att betalas ut till Förenta Nationernas flyktingorgan UNHCR. Lindstrand själv har redan beslutat om att bidra.

– Det kommer jag absolut att göra, säger hon.

I samband med att S och V beslutade om att skänka pengar så utmanande man också andra partier att göra likadant. Oppositionsråd Tony Andersson (M) förklarar att man haft frågan uppe till diskussion men något enhälligt beslut om att skänka en dagslön har man inte fattat.

– Det är upp till var och en att skänka till olika hjälporganisationer, säger Tony Andersson.

Enligt Sverigedemokraternas gruppledare i Timrå, Marcus Molinder, så har man också diskuterat frågan. Men något gemensamt beslutat är inte fattat.

– Varje enskild ledamot får bestämma själv, säger han.

Mer läsning

Annons