Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samling kring krubban vid avslut på kyrkis

/
  • Dags för fika, löd den ljuvliga förkunnelsen för de sugna kyrkisbarnen.
  • Så fort pianostolen blev ledig kravlade Tim upp och provade klaviaturen.
  • Kontraktsprost Anders Sundquist berättade historien om den heliga familjen inför en entusiastisk, men inte helt koncentrerad församling av unga sörbergebor.
  • Den här unge mannen är uppenbarligen beredd att frambära sin dyrbaraste gåva, nappen, till barnet i krubban, om han får ta det lilla lammet istället.

På måndagen var det avslutning för det här året på kyrkis i Sörberge. Barn och föräldrar samlades kring krubban i kyrksalen, för att sedan ta sig an det framdukade fikat innan man skiljdes.

Annons
Det var en uppenbart intresserad liten församling som mötte kontraktsprost Anders Sundquist när han berättade om figurerna i och kring krubban.Småttingarna var tydligt intresserade av att försöka få tag i de små lammen, de tre vice männen och den heliga familjen, som upplevdes som spännande dockor att leka med.
Men eftersom kyrkis har ganska små barn så fanns det minst en förälder till varje barn med på plats för att förhindra att hela julevangeliet drabbades av revolution i Sörberge.
Hur mycket av berättelsen om familjen som skulle låta skattskriva sig och tvingades söka härbärge i ett stall, som gick fram är väl ovisst. När man bara är ett eller halvtannat år hinner man ta igen den historien innan det är dags för konfirmation. Den avslutande förkunnelsen i kyrksalen, att "nu är det dags för fika", gick i alla fall rakt in i medvetandet hos de små.

Mer läsning

Annons