Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsong för cykelstölder: Så skyddar du dig

/
  • Patrik Sundlöf, förundersökningsledare vid polisen i Timrå.
  • Utan dokumentation är det svårt att få tillbaka sin stulna cykel.

Cykelstölder är ett av de vanligaste egendomsbrotten enligt Brottsförebyggande rådet.
Nu efter midsommar börjar högsäsongen för cykelstölderna.
– Finns ingen dokumentation på cykeln är det svårt att reda ut stölden, säger Patrik Sundlöf, förundersökningsledare vid polisen i Timrå.

Annons

Cykelstölder har en låg uppklaringsprocent, cirka en procent av 71 000 stölder blev lösta 2014 enligt Brottsförebyggande rådet.

I Timrå anmäldes 55 stölder förra året och i Sundsvall 378.

Patrik Sundlöf menar att det finns en rad olika åtgärder en kan ta för att skydda sin cykel. Bland de lättaste är att införskaffa ett lås där det går att låsa fast cykeln i något, försök även att inte ställa cykeln på en plats under längre tid, tipsar han om.

Det viktigaste är dock något som väldigt många missar om man frågar honom.

– Se till att ha skrivit ner ditt ramnummer på cykeln, skriv det på ett kvitto eller liknande och om du inte har ett ramnummer så kan du rista in till exempel ditt personnummer, säger han.

Ramnummer finns oftast på cykeln och underlättar mycket för polisen då de med en enkel sökning kan hitta cykeln i sitt register om den blir återfunnen, eller om de hittar en cykel med rätt beskrivning.

Finns inget sådant nummer är det mycket svårt att bevisa brottet.

– Om vi inte kan koppla personen till brottet när en cykel blir anmäld stulen så blir det nästan att vi rentvår tjuven om inte bevisningen finns, säger Patrik Sundlöf.

6,2 procent av hushållen i Sverige uppger 2014 att de blivit bestulna på en cykel men Patrik Sundlöf lägger stor vikt vid just ramnumret för att öka säkerheten.

– Jag vill absolut trycka på just ramnummer, utöver de andra åtgärder en kan ta.

Mer läsning

Annons