Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på Timrås unga trots motvind

/
  • Lisa Svedin, Mikael Östman, Hampus Svedin, Anna-Lena Johansson, Thomas Johansson och Andreas Asp från Hillbillys, Gabriel Sundholm, drivande ungdom, Marianne Svelander från Sveas samt Johnny Torvaldsson från Sörberge intresseförening.
  • Marianne Svelander är en av många initiativtagare.
  • Gabriel Sundholm är en av de engagerade ungdomarna.

Ett samarbete har inletts i Fagervik för att gynna de unga.
Trots att käppar satts i hjulen fortsätter arbetet.
– Vi ger inte upp, vi måste ta ansvar för våra ungdomar, säger Marianne Svelander, ägare Sveas – Mitt i smeten.

Annons

I kväll skulle egentligen LGF-träffen, en A-traktor- och moppeträff, hållas på Fagerviks skolgård. Men på grund av ett sent avslag från kommunen hann arrangörerna inte söka nytt tillstånd och få till träffen i tid.

– Vi gjorde klart i tisdags att de inte får hålla till på skolgården, vi hänvisar dem till grusplanen bakom Eon arena. Och då är det helt grönt från vår sida, säger Lena Udd, administratör på kultur och teknik.

Bakom den planerade träffen stod bland annat Hillbillys Timrå, Sörberge intresseförening, Svea's – Mitt i smeten samt ett gäng ungdomar. Men trots det tråkiga beskedet så kämpar föreningarna vidare – för de ungas skull.

– Det är ju jättetråkigt. Vi ville att de unga för en gångs skulle få synas och göra något kul. Det är för mycket fokus på vuxna och festtillfällen. LGF-träffen skulle vara alkoholfri tillställning och fungera som en knytpunkt för alla ungdomar som är motorintresserade, säger Marianne.

Det hela startade med att Marianne ville skapa en möjlighet att få in nya medlemmar i Hillbillys.

– Jag slängde bara ur mig "ska vi inte ordna en epa- och moppeträff?" under Hillbillys styrelsemöte som de hade på mitt kafé. Sedan tog Hillbillys tag i saken och sedan dess har vi alla jobbat för att förverkliga det, säger hon.

Satsningen på unga kändes självklar och det visade sig vara uppskattat. En grupp unga kopplas in för att hjälpa till och för att komma med åsikter.

– Ingen vuxen har tidigare engagerat sig i oss på det här sättet, säger Gabriel Sundholm, en av de engagerade ungdomarna.

Även fler föreningar har visat intresse, en av dem är Sörberge intresseförening.

– Det här är ett bra exempel på att det går att samarbeta mellan föreningar, att vi har nytta av varandra. Dessutom är det viktigt att visa att vi bryr oss om de yngre, säger Johnny Torvaldsson, ordförare för Sörberge intresseförening.

Gabriel Sundholm är besviken över kommunens beslut som ställde till det.

– Det handlar bara om att få något att göra, en plats att träffas på och att ha kul. Det är helt vansinnigt faktiskt att de säger nej till att ett gäng ungdomar vill göra något vettigt under ordnad form på en skolplan vi fått lov att vara på från själva skolan, säger han.

Men nu tar föreningarna nya tag tillsammans med ungdomarna för att nå sina mål.

– Vi ger inte upp, det finns så otroligt mycket man skulle kunna göra. Motorintresset är bara en inriktning, men vi jobbar fortfarande för att få till en träff. Vi kämpar vidare, säger Marianne.

Mer läsning

Annons