Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA-chef åtalad för arbetmiljöbrott

Skyldig hävdade åklagaren. Oskyldig hävdade försvaret. Det var förutsättningarna när rättegången mot en SCA chef på Östrands fabriken startade i går. Åklagaren yrkade i sin slutplädering på villkorlig dom med dagsböter. Medan försvaret menade att den åtalade inte varit oaktsam i sin tjänst och yrkade på en friande dom.

Annons
Åtalet mot den 43-årige chefen gällde arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Det var den 22 oktober 2003 som 61-årige Lars Andersson dog i ett fall på sex meter. Han tillhörde ett arbetslag som skulle byta ett matarband (wira) som transporterar massa.
Olyckan inträffade någon gång mellan klockan 19.00 och 20.10 den 22 oktober 2003. Det handlade om ett vanligt rutinarbete som han gjort åtskilliga gånger i tork-maskinen. Jobbet görs ungefär var tredje månad.
Matarbandet som skulle bytas är cirka fem meter brett. I det aktuella fallet gjordes detta i ett skrymsle där Lars Andersson stod på en plåt där han bestämt sig för att skära av bandet. En meter bort finns massabehållaren.
Troligtvis halkade han på blöt massa som låg på plåten och föll sex meter ner på ett betonggolv i massabehållaren. Om fallet skett i motsatt riktning hade han ramlat på plåten. Något skyddsstaket som ska hindra från att ramla ner i massabehållaren fanns inte.
Åklagaren menade att den 43-årige chefen hade ansvaret för arbetsmiljön på den aktuella arbetsplatsen genom den delegationsordning som finns på Östrand.
Försvaret ansåg att åklagaren missuppfattat delegationsordningen och hävdade att det är en chef längre ner i hierarkin som har ansvaret. Detta visade man genom en skiss över organisationen och på hur arbetsmiljöarbetet är uppbyggt.
Åklagaren tyckte att den förklaringen rimmade illa när den åtalade efter olyckan kallade till tre extra skyddssammanträden som resulterade i åtgärder för att undvika en liknande olycka i framtiden.
Detta var en extra ordinär situation, svarade den åtalade och fortsatte:
Rent formellt kunde jag ha gett den operativt ansvarige för arbetsmiljön uppgiften, men efter en sådan händelse så vill jag själv delta för att vi skulle göra vårt yttersta.
Den åtalade upplyste om att han enbart blev inkopplad i arbetsmiljöarbetet om det handlade om större investeringar. Han konstaterade dock att ingen på fabriken hade insett den fallrisk som fanns vid olycksplatsen. Detta trots återkommande skyddsronder och möten där arbetsmiljön diskuterades på olika nivåer.
Det krävs att jag får upplysningar om vad det kan föreligga för risker.
När det gällde fallolyckan konstaterade den åtalade att det inte var frågan om pengar.
Ett skyddsräcke är ingen kostnad.
I den undersökning som SCA själva gjorde och lämnade in till Arbetsmiljöinspektionen kunde bolaget inte visa på någon direkt orsak till olyckan. Arbetsmiljöinspektionen riktade däremot kritik i sin egen utredning, när det gällde arbetsplatsens säkerhet.
Dom i målet faller om två veckor.

Mer läsning

Annons