Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA:s miljardinvestering skapar bostadskris – tusentals arbetare behöver boenden

/
  • Enligt Ingrid Thyberg, näringslivsutvecklare i Timrå kommun, innebär SCA:s byggnation en enorm möjlighet för både företag och privata aktörer.

Nästan 2 000 arbetare kommer att behöva boenden under byggnationen av SCA:s nya fabrik på Östrand.
Nu efterlyser kommunen allt från hyreslediga rum i privatbostäder till uppställningsplatser för husvagnar.

Annons

Vid årsskiftet ska arbetet med SCA:s nya fabrik i Östrand i Timrå påbörjas. För att hinna klart till år 2018 kommer det finnas ett stort antal arbetare på plats, och de behöver någonstans att bo.

För att lösa bostadsproblemet efterlyser nu Näringslivskontoret i Timrå olika typer av boendeformer i regionen.

– Majoriteten av arbetarna kommer att komma från länder utanför Sverige och de är i stort behov av boenden under den här perioden, säger Ingrid Thyberg, näringslivsutvecklare i Timrå kommun.

Enligt Ingrid Thyberg kan det röra sig om allt från vandrarhem, enskilda rum och campingstugor till uppställningsplatser för husvagnar och baracker.

– Till en början räknar SCA med en arbetsstyrka på ungefär 700 personer. Men under monteringsarbetet som beräknas dra i gång runt årsskiftet 2017/18 kommer det röra sig om omkring 1 700 arbetare, berättar Ingrid Thyberg.

Att bostadsfrågan kommer i samma veva som efterfrågan på flyktingboenden ökar i regionen är enligt Ingrid Thyberg olyckligt, men hon är ändå övertygad om att det hela kommer att lösa sig.

– Det är ingen hemlighet att det är ont om boenden för flyktingar och asylsökande, men här är det en annan form av platser som efterfrågas, säger hon.

Tanken är att alla hyreslediga boenden som anmäls i regionen ska sammanställas på en portal dit arbetarna sedan kan vända sig.

Och efterlysningen har redan gett resultat. Ingrid Thyberg har varit i kontakt med flera personer, både företagare och privatpersoner, som är villiga att hyra ut till arbetarna.

– Jag är övertygad om att SCA:s satsning kommer att vara väldigt positiv för tillväxten i regionen, avslutar Ingrid Thyberg.

Läs mer:

Investeringen skapar upp emot 1 500 byggjobb

Största industrisatsningen sedan andra världskriget

Mer läsning

Annons