Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siste länken låser lokalen och lägger ner

/
  • När Frälsis brunnit ned flyttande man ett stycke till det här huset på Varvsgatan. Det löstes av kommunen efter en svår vattenskada och revs.
  • Det började i februari 1957 och den första lokal Länkarna förfogade över var gamla Frälsis på Varvsgatan.

Bo Laggren är siste länken i det sällskap av Fria Länkar som bildades i Timrå för 50 år sedan. På måndagen stängde han lokalen på Varvsgatan och markerade att nu är det bara den formella avvecklingen av föreningen som återstår.

Annons
Bidragen från Timrå kommun upphörde för fem, sex år sedan. De bidrag vi fått från landstinget via vårt regionala råd räcker inte. Det handlar om ungefär tiotusen kronor per år. Tillsammans med de medel som vår stödförening kunnat skrapa ihop genom lottförsäljning och annat förslår inte ens till lokalhyran, säger Bo Laggren och bläddrar i de gamla årsredovisningarna.
Medlemsantalet har också sjunkit drastiskt. Nu är vi bara två medlemmar kvar som är aktiva. Vi klarade helt enkelt inte av att hjälpa de blandmissbrukare som idag dominerar. Vår verksamhet har gått ut på hjälp till självhjälp, men blandmissbruket stod vi rådlösa inför. Vi saknade helt enkelt kunskap, förklarar Bo Laggren.
Varvsgatan
När Länkarna i Timrå bildades i februari 1957 höll man sina första sammanträden hemma hos medlemmar. En tid senare fick man sin första egna lokal, Frälsningsarméns gamla hus på Varvsgatan. Den brann och totalförstördes efter ett antal år och då flyttade man in i en äldre bostadsfastighet ett stenkast från Frälsislokalen. När den lokalen i sin tur drabbades av en svår vattenskada, löste Timrå kommun in huset och rev det.
För köpeskillingen kunde länkarna hyra in sig i fräscha lokaler i markplanet till fastigheten Varvsgatan 3, som är en bostadsrättsförening.
Pengarna som vi fick för det hus om kommunen löste har så gott som helt använts för att betala hyror i vår sista lokal, berättar Bo Laggren.
Sommarhuset
Sommartid tillbringade föreningens medlemmar och stödmedlemmar vid Bandsjöns gamla skola, som man förvärvat. Det var ett sommarparadis med inriktning på familjeverksamhet.
Men det är också avvecklat som Länklokal och sålt.
Med minskande bidrag har verksamheten stagnerat. Sedan några år har Bo Laggren inte ens sökt bidrag från kommunen.
Det har inte varit värt att lägga ned en massa jobb på en genomarbetad ansökan när vi ändå bara fått avslag år efter år, resornerar han.
Få kvarvarande
Länkarna i Timrå har nu beslutat att avveckla all verksamhet och likvidera föreningen. De pengar som finns kvar kommer man att skicka till länets Länkråd. Det rör sig om ungefär tiotusen kronor.
Det är inte många föreningar kvar i Västernorrland nu. Sundsvall slog igen tidigare. I Medelpad är det bara Ånge som har en förening. I Ångermanland återstår Ö-vik, Sollefteå och Kramfors.
Den sista augusti ska lokalen på Varvsgatan vara tömd. Avtalet med bostadsrättsföreningen går ut då. Den siste länken i Timrå släcker och låser.

Mer läsning

Annons