Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidsäsongen i Skönviksbacken är räddad

/

Säsongen är räddad för traktens utförsåkare.
Backens rörsystem byts ut och arbetet drar i gång så fort som möjligt.
– Vi räknar med att det är klart till 1 november, säger Ronnie Söderlund.

Annons

Det blev ett Sundsvallföretag som gick vinnande i anbudsstriden om en ny konstsnöanläggning i Skönviksbacken. I början av veckan gick överklagandetiden ut och nu kan arbetet med rördragningarna i utförsbacken börja.

– Det kommer att dra i gång så fort det bara går, säger Ronnie Söderlund, förvaltningschef på kultur- och teknikförvaltningen.

Det var i höstas som det uppdagades att rörsystemet till konstsnöanläggningen i backen höll på att haverera. Säsongen kunde genomföras tack vare punktinsatser men sedan dömdes anläggningen ut som en säkerhetsrisk. För att kunna öppna backen till vintern så behövdes en ny konstsnöanläggning och den 15 juni klubbade kommunfullmäktige att dryga tre miljoner kronor går till en ny anläggning i backen.

Efter det beslutet så sammanställdes ett upphandlingsunderlag och projektet lades ut på anbud. Nu har företaget MND Sverige AB har fått entreprenaden och planeringen inför arbetet i den branta backen är i full gång.

– Vi har ett startmöte under tisdagen och planen är att vi börjar arbetena nästa vecka, säger Rolf Härén, vd på företaget som specialiserat sig på skidanläggningar.

Det som kommer att ske först är att man river bort det befintliga rörnätet och sedan startar grävarbetena för de nya rören. Ett arbete som beräknas ta ungefär en vecka och sedan kommer materialet till den nya anläggningen veckan därpå.

Under september och oktober kommer det i snitt vara fyra man som arbetar i backen och Rolf Härén beskriver förutsättningarna för jobbet i den 900 meter långa backen som goda. Det finns en transportväg ända upp till toppen av backen så fungerar materialuppkörningen bra men det kan bli krångel ändå.

– Eftersom det är höstarbete så kan vädret ställa till problem. Mycket regn försvårar ju för grävmaskinisten, säger Rolf Härén.

Mer läsning

Annons