Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan lämnar Folkets Hus i Söråker

Skolan säger upp avtalet med Folkets Hus i Söråker. Det var en enig barn- och utbildningsnämnd som i går beslutade att skolan ska ta över matserveringen.

Annons
Självklart kommer detta att påverka verksamheten så att en del personer inte kommer att få arbeta kvar, säger Christina Thonman, föreståndare för Folkets Hus.
När höstterminen startar kommer eleverna fortfarande att få äta på serveringen i Folkets Hus. Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att ta kontakt med Folkets Hus och säga upp kontraktet.
Skolchefen Bengt Östman är inte säker på hur lång uppsägningstid det kan handla om men bedömer att det är omkring tre månader.
Vi kommer att titta i jordabalken men uppsägningstiden lär handla om mellan sex till nio månader säger Christina Thonman.
Hon är nu bekymrad inför framtiden. Beslutet innebär ett kraftigt inkomstbortfall. Politikerna däremot räknar med en besparing på omkring 600.000 kronor om året för skolan. Detta genom att skolan börjar servera maten.
Barn- och utbildningsnämnden har tidigare haft ärendet på bordet men hänsköt då frågan till kommunstyrelsen, som i sin tur bollade tillbaka den till nämnden.
Christina Thonman är orolig inför framtiden och konstaterar att informationen till Folkets Hus varit dålig.
Nu blir det en spännande tillvaro, säger hon. Självklart innebär det att vi måste tänka i lite nya verksamhetsbanor.
Hon tycker dock att det är skönt att den digitala satsningen är genomförd som gör att verksamheten har lite att falla tillbaka på. Något man hoppas kunna utveckla.
Sedan får vi titta på om vi kan bli ett utbildningscentrum för vi har en ganska stor kompetens. Vi kanske kan sälja våra tjänster till andra som också jobbar med den här typen av arbetsplatser.
Hon utesluter inte heller om föreningen ska se över om det finns mer kommersiella verksamheter som det går att satsa på.
Vi har sagt att på inget vis kommer vi att acceptera att vi måste skära verksamheten så att vi begränsar uppehållandet till våra unga.
Planer finns också på att uppvakta den högsta politiska ledningen om framtiden för Folkets Hus i Söråker på grund av gårdagens beslut. Vilka eventuella krav som då kommer att ställas är oklart.
Faktum är att vi har inte vetat vart åt det lutat. Vi är dom som fått veta minst. Många tycker dock att det är skönt att det äntligen kommer någon form av besked. Utan det kan man inte agera åt något håll.

Mer läsning

Annons