Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna i Timrå granskas av Skolverket

Skolverket genomlyser nu samtliga kommunala skolor i Timrå kommun från förskolan upp till vuxenutbildningen. Detta på uppdrag av regeringen.

Annons
Senaste veckan är det Söråkersskolan som hamnat under luppen för inspektörerna. Det är den sista grundskolan som Skolverket besökt i Timrå.
Undervisningsrådet Stefan Persson är förtegen med resultatet som kommer att pressenteras till hösten. Men säger i alla fall:
Egentligen ska vi inte säga någonting i förväg, men vår bild som helhet är att det är en väl fungerande verksamhet i Timrå kommun. Mer vill vi inte säga i dagsläget innan rapporten kommer.
Det var hösten 2003 som regeringen gav Skolverket i uppdrag att under en sexårsperiod besöka samtliga kommuner i Sverige och inspektera samtliga kommunala skolor.
Ett regeringsuppdrag som skolverket fick som startade hösten 2003. Regeringsuppdraget innebär att vi under sex år ska besöka alla kommuner och alla skolor och inspektera verksamheten. Det är all verksamhet från förskola upp till komvux.
Kort uttryck är det två stora delar som i tittar på. Vi gör en laglighetsprövning om verksamheten följer den lagstiftning som finns och vi tittat på vilken kvalité som verksamheten har.
Om inspektörerna hittar något som inte stämmer med lagstiftningen kommer kommunen kritik och tre månader på sig att rätta till felet.
Vi begär samtidigt in en skriftlig redogörelse hur man jobbat bort bristerna.
När det gäller kvalitetsområdet får kommunen i slutändan två år på sig att ta tag i de förbättringsområdena.
Som det diskuteras kommer vi att åka ut efter två år och titta på vad man har gjort där det finns kvalitetsbrister.
Innan varje inspektionsbesök har Skolverket begärt in dokument från både kommunen och den aktuella skolan.
Det har vi läst in oss på innan besöket. På skola intervjuar rektor, personal, föräldrar, elever och så gör vi lektionsbesök.
Alla resultat vägs sedan samman i den rapport som kommer att pressenteras för barn- och utbildningsnämnden till hösten.
Eftersom vi har flera kontor i hela landet som gör samma sak så vill skolverket centralt i Stockholm kvalitetssäkra alla rapporter, därför tar det lite tid.
Jeanette Martinsson, rektor på Söråkers tycker inspektionen är bra.
Det är jättebra att vi kan få en bedömning av människor som sett jätte många skolors verksamhet.

Mer läsning

Annons