Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(Snål)lagning av hål på Tynderövägen upprör

/
  • Väg 684 går från Skäggsta ut mot Tynderö och Åstön. På sommaren är den livligt trafikerad men i dåligt skick. Lagningen av hålen för några veckor sedan ser redan ut att ha sprätt upp.
  • Många tycker att Tynderövägen är smal, farlig och att det körs för fort på sträckan.
  • Ingemar och Ing-Marie Vikström, har sommarstuga i Kånkås, Tynderö tycker att vägen bara blir sämre och sämre.
  • Hållagningarna är gjorda av bitumen, en asfaltblandning. Av värmen har den börjat blöda, och den är fortfarande klibbig.

Lagningen av hålen på vägen ut mot Tynderö är otillräcklig. Nu har boende längs vägen tröttnat på att inget görs åt vägen.
– Det kan inte bli värre, det är tur att man inte fått whiplash eller hjärnskada, säger Ing-Marie Vikström, som har sommarstuga i Kånkås, Tynderö.

Annons

Vägen ut mot Tynderö och Åstön, väg 684, är i dåligt skick och har länge behövt upprustning, menar boende längs vägsträckan. Ing-Marie Vikberg har sedan 90-talet påtalat bristerna på vägen för bland annat Trafikverket. Men inte mycket har hänt.

– Det kan inte bli värre, det är tur att man inte fått whiplash eller hjärnskada, säger Ing-Marie Vikström, 84 och får medhåll av sin make.

– Den blir sämre och sämre. Jag tycker att de måste göra någonting åt det så att den blir mer trafiksäker. Förr eller senare kommer det att hända olyckor för det blir mer och mer trafik på den också, säger Ingemar Vikström, 78.

Flera läsare har hört av sig till ST och menar att den svarta beläggningen, kallad bitumen, som lagts ut snarare är en snållagning än en hållagning. När värmeböljan slog till i förra veckan blev beläggningen, klibbig och stora hål gapar på sina ställen.

– De gick ju och la ut asfalt i hålen, och det sprätte bort, det här verkar inte hålla det heller. Det är nyligen gjort men det verkar inte vara någon permanent lösning. Och min fråga är vart tar alla pengarna vägen för medelpadingarna?

– Det är inte en hundraprocentig lagning, säger Kristofer Engstrand, projektledare för underhåll på Trafikverket.

Lagningarna ska förseglas senare i sommar och avvattningsåtgärder ska också göras, vägen har kantskurits och efter semestern ska det dikas efter vägen. Men några större åtgärder för Tynderövägen finns inte inplanerade de närmaste åren.

– Då krävs ny beläggning och det finns inte medel för det. Vägen finns inte prioriterad i en länsplan just nu. Pengarna räcker inte till hela vägnätet, det skulle handla om ett antal miljoner kronor, säger Kristofer Engstrand, projektledare underhåll på Trafikverket.

Däremot så ska det i år påbörjas ett arbete med att se över sträckan E4 och ut mot Åstön. Sedan krävs bland annat finansiering. Något konkret ligger alltså långt fram i tiden. Men Ing-Marie är inte nöjd. Det har alltför länge talats om förbättringar.

– De har ju gjort förberedelser, och nu är det bara att plocka fram plånboken, det är dags nu, avslutar Ing-Marie.

Mer läsning