Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker pengar till hem för unga missbrukare

Timrå kommun hoppas att Socialstyrelsen bidrar med drygt fyra miljoner kronor, till en satsning på ett behandlingshem för ungdomar.

Annons
Behandlingshemmet kommer att ta mot ungdomar mellan 13-18 år som har psykiska eller sociala problem som kan vara kopplat till missburk. I ansökan poängterar kommunen att man får ta del av storstadsproblematiken på grund av närheten till Sundsvall.
Det enda alternativ i dag för ungdomar som hamnar i problem är att bli placerade. Det blir oftast i ett behandlingshem som ligger i en annan kommun. Något som kostar Timrå kommun flera miljoner kronor varje år.
I ansökan till Socialstyrelsen skriver Timrå kommun:
Bakgrunden är att placeringskostnaderna är en tung post inom socialtjänsten samt att utfallet av de placeringar som gjorts i flera ärenden inte fått förväntad effekt.
Genom att öppna ett eget behandlingshem med sex heltidsanställda tror ansvarige i Timrå att resultatet kommer att bli bättre och att behandlingstiden kan kortas.
Med ett strukturerat öppenvårdsprogram som är begränsad i tid, regelbundet och med ett nära samarbete med ungdomens eget nätverk kan placeringarna ge större effekt och samtidigt förkortas.
Om allt går som planerat kommer behandlingshemmet att öppna i år. Kommunen vill ha bidrag för 2005 och 2006. Sedan räknar man med att själv klara kostnaderna. Bland annat på grund av att kostnaderna för institutionsvården minskar och att man tror på ett bättre resultat med färre återfall.

Mer läsning

Annons