Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söråkers deltidskår har utökat akutvården

Norra Timrå har blivit tryggare.
Söråkers deltidskår utför nu vård i väntan på ambulans, IVPA. Första utryckningen gjordes i måndags och brandmännen känner stor tillfredsställelse över att kunna hjälpa till ännu mera i bygden.

Annons
Den mera avancerade utrustningen för akut omhändertagande består av syrgas, saturationsmätare som visar syrehalten i blodet och defibrillator som används vid hjärtstillestånd. Torbjörn Nordström var med vid den första utryckningen.
Jag tyckte det kändes bra att kunna göra en insats. Men eftersom det var första larmet gick pulsen upp i över 100.
Insatsen sträckte sig till att ge syrgas, men tack vare det behövde inte ambulansen lägga tid på den åtgärden när man anlände en stund senare utan kunde fara direkt till sjukhus.
Det är i fall som det tar längre tid än 15 minuter innan ambulansen anländer som IVPA ska utnyttjas. De första minuterna efter att ett sjukdomsfall inträffat har visat sig vara väsentliga för hur lång vård som krävs efteråt och hur pass återställd en patient kan bli. Deltidskåren har en inställelsetid på fem minuter, ofta går det fortare, och hjälpen kommer därmed betydligt snabbare.
Det här är en trygghet och en bra investering, insatserna ger 42 gånger pengarna i lägre kostnader för samhället, berättar chefen för deltidskåren, Tommy Hassel.
För att det inte ska uppstå förvirring har brandmännen utrustats med nya gråa overaller så att patienterna ska förstå att det inte är en brandkårsutryckning.
Men huvuduppgiften är fortfarande räddningstjänst och det går före IVPA. Den nya verksamheten bekostas kommunalt medan landstinget står för utbildning och utrustning. Landstingets del är också orsaken till att det blivit en fördröjning innan Söråker fick tillståndet, utbildningarna var klara i december men inte förrän nu har bemyndigandet kommit från landstinget.
De första tre månaderna kommer tre man att rycka ut vid IVPA-larm, sedan ska styrkan uppgå till två. Täckningsområdet sträcker sig från Fjäl i söder till Ångermanlandsgränsen i norr.
Deltidskåren brukar ha 60-70 utryckningar per år, de nya larmen beräknas öka antalet med 30-50 procent.

Mer läsning

Annons