Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spritfabrik avslöjad i Ljustorp

/
  • 4000 liter mäsk och cirka 200 liter destillerad sprit hittades i samband med tillslaget. Varor som inte kommer nu inte kommer ut på den illegala marknaden.
  • Det var vid lunchtid i går som polisen slog till mot den senaste spritfabriken. Tillslaget gjordes i Ljustorp.
  • Poliserna från vänster Kent Karlsson och Nicke Gerdin ger instruktionen till tankbilsföraren vart han ska köra mäsken.

Ännu en spritfabrik har sprängts i Timrå. Efter en längre tids spaning slog polisen i går till i Ljustorp. I en lada på en gård hittade man 4000 liter mäsk och cirka 200 liter ren sprit.

Annons
Det var vid lunchtid som polisen tog sig in i ladugården i Hamre i närheten av hembygdsgården. Detta sedan man kände mäsklukt utanför fastigheten.
Vid tillslaget var det nio poliser och misstankarna om mäsk visade sig vara riktigt. Inne i bottenvåningen hittades flera stora tankar som var fyllda med mäsk.
En tankbil kallades till platsen som sög upp all mäsk efter att prover tagits. Proverna kommer att skickas i väg på analys för att bekräfta innehållet i de 1000 liter stora dunkarna. Den rena spriten fanns i 50 liters dunkar.
Hur stark den destillerade spriten är, kunde ingen svara på under gårdagen. Svaren kommer när analysen är gjord.
Närpolischef Nicke Gärdin kunde under gårdagen inte säga hur många personer som är misstänkta för tillverkningen. Han hänvisade till den kommande utredningen, men kände ändå gott hopp om att kunna gripa de som bedrivit verksamheten i Ljustorp.
Så mycket står dock klart att en person i 20-årsåldern togs in till förhör.
För drygt två år sedan sprängdes en illegal spritfabrik i Skäggsta i Söråker. Den har visat sig vara Sveriges största. Några gärningsmän är ännu inte gripna efter det tillslaget där 14000 liter mäsk hittades.
Om det finns något samband med sprifabriken i Skäggsta och tillslaget i går, menar Nicke Gärdin är för tidigt att uttala sig om. Den fabrik som hittades under gårdagen har inte använt sig av samma modärna teknik som den i Skäggsta. Där var alltig datastyrt, spriten och mäsken gick genom pipelines under marken mellan olika fastigheter.
Upp i Ljustorp fanns allting under samma tak. Mäsken som pumpades upp forslades vidare till reningsverket i Fillan, där det hälldes ut.
I dagsläget vet inte polisen vart den illegala spriten haft sina kunder. Något polisen hoppas att utredningen ska komma fram till.
Själva polisoperationen i Ljustorp tog hela eftermiddagen. De tomma dunkarna kördes in till polisstationen. Nicke Gärdin räknar med att det kommer att ske gripanden inom kort tid och han hoppas att det kommer att gå fortare än fallet i Skäggsta. Den utredningen håller länskriminalen i.

Mer läsning

Annons