Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spritfabrik sprängd i Timrå

/

En 57-årig man från Timrå står åtalad för hembränning och försäljning av hembränd sprit. Mannen har tillverkat och sålt sprit i större omfattning.

Annons

Det är en omfattande verksamhet av sprittillverkning som avslöjats av polisen.

Det har sedan en längre tid bedrivits spaning mot den misstänkta spritfabriken.

Polisen har medvetet avvaktat ett större tillslag och ett åtal av mannen. Man har samlat på sig en stor mängd fakta och bevismaterial.

Den 57-årige mannen är misstänkt för att ha tillverkat totalt cirka 11 688 liter sprit. Det mesta har han sålt.

Verksamheten har bedrivits i bostaden i Timrå samt i ett garage i närheten.

Hembränningen har skett mellan den 18 februari 2013 och fram till den 11 juni 2014.

Redan den 15 februari 2013 gjorde polisen ett första tillslag mot mannen. Då beslagtogs tre stycken hembränningsapparater, socker, jäst och dunkar med mäsk.

57-åringen hade tillgång till mer utrustning och fortsatte sin sprittillverkningen bara några dagar efter det första tillslaget.

Efter omfattande polisiär spaning gjordes den 11 juni en husrannsakan och ett tillslag mot mannens bostad och hyrda garage.

Under husrannsakan påträffades tre stycken kokare samt plastdunkar, socker och turbojäst.

I rummet där kokarna var inkopplade stod det 14 stycken 25-liters tunnor fyllda med mäsk. I en personbil anträffades 84 kg socker samt 14 förpackningar med turbojäst.

57-åringen greps och anhölls efter förhör, misstänkt för olovlig befattning med sprit, inklusive grovt brott i form av spritlillverkning.

Den misstänkte hembrännaren erkänner delvis gärningarna. I förhör har han berättat att han själv tillverkat tre av de beslagtagna hembränningsapparaterna och att han tillverkat en del för att sedan sälja.

Åklagarmyndigheten anser att brotten bör bedömas som grova eftersom verksamheten bedrivits yrkesmässigt eller i större omfattning.

En 56-årig Sundsvallsbo, en 62-årig man från Sundsvall och en 35-årig man från Timrå står medåtalade, misstänkta för att ha köpt sprit av mannen.

62-åringen är även misstänkt för att ha transporterat 30 liter sprit för vidare försäljning.

Samtliga tre medåtalade har erkänt.

Mer läsning

Annons