Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten på E4 upprörde många bilister

Ett stort stenblock ramlade av ett flak på E4 i höjs med Torsboda. Det kunde ha slutat i en alvarlig trafikolycka. Nu slutade det lyckligt genom at ingen bilist köred på stenen.

Annons
Det var strax norr om Torsboda i den norrgående filen som stenblocket hamnade. Troligen ramlade den av en trailer som svängde ut på E4 från vägen till Hässjö.
Varningar gick ut till trafikanter via radion och stenblocket lyftes bort inom några minuter. Det var mellan klockan sju och åtta som blocket trillade av flaket och hamnade i körfältet.
Det var väldigt många som ringde till oss för att varna för stenblocket, säger Eva Nilsson, på vägverkets trafikinformation i Härnösand. Det ringde hela tiden under cirka 20 minuter.
Även polisen blev nedringd av trafikanter som uppmärksammat stenblocket. Men när polisen kom fram till platsen hade blocket tagits bort och någon anmälan upprättades inte.
Stenblocken fraktas från ett stenbrott intill E4 i Torsboda till Östrandsfabriken som håller på att valla in havet. Detta för att i framtiden kunna bygga ut fabriken.
Transporterna från det aktuella stenbrottet sköts av Sundfrakt. Ansvarige Roger Romby på Sundfrakt var i går i Åland och hade inte hört talas om incidenten. Han blir däremot förvånad över att ett block kan har trillat av.
Lastbilsföraren är den som har ansvaret för transportsäkerheten. Vi vet att alla flaken på transporterna är godkända och har den höjd på balkarna som krävs.
Det är 14 trailers som går skytteltrafik mellan 07.00 16.00. Totalt blir det cirka 155 transporter om dagen.
Jag har inte fått konstaterat att det var ett stenblock, säger Jan-Olov Hägglund, platschef för Sundfrakt nere på piren inne på Östrandsfabriken. Vi lastar inte långt ifrån där stenen skulle ha legat så vi skickade direkt dit en traktor som tog bort det där.
Traktorföraren bekräftar för ST att det var ett stenblock som han lyfte bort från E4.
Det får inte ramla av något stenblock. Vi kommer att ha ett nytt samtal med varje förare om säkring av lasten. Dem måste gå ut ur fordonet när det har lastats och konstatera att det inte finns några stenar som kan trilla ner. Det ska fungera till 100 procent. Det får inte hända att en sten ramlar av.
Ytterligare en incident inträffade för Sundfrakt i går. Det var en tippaxel som gick av och en trailer välte inne på fabriksområdet. Ingen person kom till skada.

Mer läsning

Annons