Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort engagemang för flyktingsituationen på Åstön

/
  • Jessica Sandgren och Anders Woungerecht berättade om situationen på flyktingboendet just nu. På bilden syns även Daniel Gustafsson från länsstyrelsen och Marlene Westberg från Migrationsverket.

Ett 50-tal personer dök upp med mängder av frågor när det hölls ett informationsmöte i Tynderö bygdegård om den nyuppkomna flyktingsituationen. Och budskapet från invånarna var tydligt – flyktingarnas vistelse ska bli så bra som möjligt.

Annons

Vart vänder man sig för att hjälpa till? Hur går det med språket, kan man ta in en tolk? Och hur blir det om barnen ska gå i skola?

Det fanns en tydlig vilja att lära sig och få reda på hur man bäst går tillväga för att hjälpa de flyktingar som nyss har anlänt till det tillfälliga flyktingboendet på Åkerö på Åstön.

Timrå kommun hade tillsammans med Migrationsverket och länsstyrelsen bjudit in till informationsmötet i Tynderö bygdegård för att räta ut de frågetecken som fanns bland invånarna.

Migrationsverkets Marlene Westberg informerade om hur läget faktiskt ser ut just nu med flyktingströmmarna som rör sig in över framför allt Europa.

– Det har aldrig varit så många på flykt sedan andra världskriget, och vissa talar till och med om det här som ett nytt världskrig. Många av de som väljer att komma till Sverige gör det på grund av våra mänskliga rättigheter. Jag blir stolt när jag hör det, sa hon.

– Jag förstår att det här är en jättestor händelse i den här bygden när det plötsligt kommer 180 asylsökande som ska bo granne med er.

Några av mötesdeltagarna uttryckte en oro för de flyktingar som bestämde sig för att bege sig från Åstön efter bussresan dit. De ställde sig undrande till vad som händer med de flyktingarna och om de kan försvinna.

– Ja, tyvärr är det så. Man får inte välja var man ska bo, och de som beger sig härifrån får inget nytt boende genom oss. De har gått iväg på eget bevåg, sa Marlene Westberg.

Läs mer: Flyktingarna vägrade stanna på Åstön – lämnade platsen till fots

Fler flyktingar lämnar Åstön – nu är det 37 kvar

En annan fråga som dök upp var vad som händer när de på flyktingboendet på Åkerö har fått egna boenden. Börjar processen då om igen med helt nya flyktingar?

– Det är mycket bra frågor, och i nuläget kan vi inte svara på det för vi vet inte. Vi har avtal med det här tillfälliga boendet till och med den sista januari, men jag har svårt att se att alla skulle vara ute då, sa Marlene Westberg.

För personerna bakom flyktingboendet, Jessica Sandgren och Anders Woungerecht, har det varit några minst sagt hektiska dagar. I fredags fick de beskedet att de skulle ta emot 70 flyktingar, och på söndag kom den första bussen.

– Det är mycket familjer som bor hos oss, och vi har ett helt gäng med härliga små ungar, sa Anders.

– Det har varit superkul att starta det här, sa Jessica.

En bit in i mötet tvingades Jessica och Anders gå eftersom de väntade ytterligare en buss med nya flyktingar.

Mer läsning