Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse när polisen besökte kyrkan

Det blev många frågor kring avvisningar av flyktingar när närpolischef Nicke Gerdin i Timrå gästade kyrkans sopp-dropp-in vid torget.

Annons
Han är även chef för gränspolisen och deklarerade att den bild som ofta visas i massmedia inte alltid överensstämmer med polisens möten med asylsökande.
Många har åsikter om vad vi gör men många av oss poliser känner en viss frustration när inte all sanning kan komma fram. Det beror på hänsyn till personerna det handlar om.
Drygt ett 50-tal gäster tog chansen vid lunchtid under tisdagen att besöka sopplunchen i Inbetweens lokaler. Många frågor ställdes till närpolischefen och många handlade om polisens roll vid avisningar.
Av de som avvisats under min tid som gränspolischef är det ingen som uttryckt oro över att bli dödad vid ankomsten till hemlandet, sade han och fortsatte:
Däremot är det många som är oroliga hur man ska klara sig ekonomiskt.
Han redogjorde också på en fråga om vilka kostnader det kan handla om. I februari var det en flyktingfamilj som stängde in sig och hotade sätta eld på sig själva. Cirka 400.000 kronor blev kostnaden för hela polisinsatsen i det fallet.
Vi anlitar ofta charterplan vid avvisningar och det kostar runt 80.000 kronor. Det dyraste jag anlitat kostade 365.000 kronor.
Här betonade Nicke Gerdin att det handlar om att visa hänsyn för dem som avvisas. Även en del andra frågor berördes och när det gäller torget i Timrå konstaterade han:
Skräcken för torget i Timrå är kraftigt överdriven. Under mina tre år som närpolischef i Timrå har det inte skett något brott där under dag- och kvällstid. Några brott har skett vid 02-tiden på lördag och söndag morgon, strax efter att pubben stängt.
Däremot betonade han att antalet anmälda inbrott ökade dramatiskt i Timrå under 2004 jämfört med året innan. Och det menade han hade ett samband med narkotikabrotten.
2003 hade vi 14 knarkbrott och i fjol var det 129.
Och någon brist på arbetsuppgifter har inte närpolisen i kommunen. Just nu ligger det mellan 250 300 utredningsärenden som ännu inte är avklarade.

Mer läsning

Annons