Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk orsakar totalstopp från Midlanda

/

På torsdagsmorgonen kan det bli stopp för alla SAS-avgångar från Sundsvall-Timrå Airport. Förhandlingarna pågår just nu och kommer ingen lösning blir det strejk.
– En strejk skulle innebära jättemånga inställda flyg och drabba väldigt många kunder, säger Malin Selander, presschef på SAS Sverige.

Annons

SAS ställde under onsdagskvällen in 110 inrikesflyg och det kommer drabba även Sundsvall-Timrå Airport.

Se alla avgångar och ankomster på Sundsvall-Timrå Airport

Övriga flygbolag berörs inte av strejken.

430 svenska piloter anställda av SAS är varslade till strejk av Svenska pilotföreningen.

– Vi kan inte veta hur det kommer att slå mot just Midlanda. Det bestämmer SAS. Vi varslar alla våra svenska medlemmar om total arbetsnedläggning vid midnatt om vi inte kommer fram till något i förhandlingarna, säger Rebecca Rosenvinge, presskoordinator på Svenska pilotförbundet.

Rolf Witkowski, operativ chef på Sundsvall-Timrå Airport, ser mer krasst på en eventuell strejk.

– Jobbar inga piloter flyger det inga plan för SAS, så är det ju, säger han.

En strejk kan få ekonomiska följder för Sundsvall-Timrå Airport.

– Vi får betalt i landningsavgifter och för service, blir det här långvarigt kan det bli ett ordentligt tapp ekonomiskt, säger flygplastchef Frank Olofsson vid Sundsvall Timrå Airport.

– Det enda vi vet just nu är att om det blir strejk i natt kommer planen som är i luften på väg hit att vända tillbaka, säger Frank Olofsson.

SAS inrikesflyg flygs till största delen av svenska piloter anställda av SAS. 430 av dem är anslutna till fackföreningen Svenska pilotföreningen och varslas om strejk. Totalt sett har SAS runt 1 500 piloter i Sverige, Norge och Danmark. Men det är inte aktuellt att ta in från den personalen för att flyga inrikes i Sverige.

– Det får vi inte göra, det är strejkbrott så vi kan inte göra det, säger Malin Selander på SAS.

Hur kan en strejk drabba resenärer till och från Sundsvall-Timrå Airport?

– Än kan vi bara spekulera, men i en vanlig situation hjälper vi till att boka om resor för våra resenärer. Det kommer vi göra nu med, till resor med partners vi har, säger Malin Selander.

Övriga flygbolag berörs inte av strejken.

Strax efter midnatt meddelade fackförbundet Svensk pilotförening att förhandlingarna fortsätter under natten då parterna har förlängt tidsfristen för varslet.

– Parterna har kommit överens om att skjuta på verkställandet av varslet fram till klockan åtta i morgon, och förhandlingarna fortsätter fram tills dess, säger Rebecca Rosenvinge, presskoordinator på fackförbundet Svensk pilotförening.

Mer läsning

Annons