Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömlöst i Bergeforsen efter brand i transformator

/
  • Personal från Sydkraft öppnade de två avdelningarna i byggnaden för att vädra ut och kontrollera att branden självslocknat.

Stora delar av Bergeforsen blev utan elström vid 10-tiden på torsdagen. Orsaken var ett överslag i en transformatorkiosk som vållade brand i kablar och kopplingsskåp.

Annons
Brandkåren avvaktade medan personal från Sydkraft tog sig till platsen och vädrade ur den lilla byggnaden som är belägen intill några villor vid Lundevägen och Rockagatan.
Arbetet med att göra omkopplingar på nätet inleddes inom en halvtimme efter branden. En mindre mängd giftig rök sipprade ut ur byggnaden men någon fara för de närboende förelåg inte.
Brandmännen avvaktade tills röken upphört och behövde aldrig ingripa aktivt för att släcka det pyrande isolermaterialet.
Närmaste grannar till det lilla transformatorhuset hörde ett par kraftiga smällar, samtidigt försvann strömmen. När det såg röken pyra ut under takfoten på byggnaden larmades räddningstjänsten som i sin tur kontaktade Sydkraft innan man vidtog några andra åtgärder än att observera förloppet.
Ungefär 500 abonnenter berördes. Inom en timme hade de flesta återfått strömmen genom omkopplingar. Vid 13.30-tiden hade samtliga återfått elen. Det var under torsdagen inte klarlagt vad som orsakade kortslutningen. Transformatorkiosken är för närvarande tagen ur drift.

Mer läsning

Annons