Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall hoppar av satsningen i Lögdö

Sundsvalls kommun hoppar av ett avtal med Timrå, Härnösand och SCA. Kultur- och fritidschefen Ronnie Söderlund i Timrå är mycket besviken på Sundsvall och menar att man nu försöker åka snålskjuts på två mindre kommuner.

Annons
Avtalet gäller den ekonomiska satsningen på vildmarksområdet i Lögdö. Ett avtal som funnits sedan början av 1990-talet. På Sundsvalls kommuns hemsida går det att läsa:
\"Ungdomsavdelningen har tillgång till två öar i Stora Skälsjön där ungdomsläger sker... Cirka 200 ungdomar sammanlagt packar sin ryggsäck varje sommar för att följa med fritidsledare från kommunens gårdar till Lögdö Vildmark. Väl på öarna förbereds lägerplatser, kåtor och tält. Vanligtvis är ett sådant läger under två dygn men kortare och spontana tripper förkommer också.
Är du sugen på vildmarksliv, fiske, kanotpaddling, skoterhajk & sköna stunder i naturen ska du kontakta oss eller din närmsta fritidsgård så hjälper vi dig.\"
Lögdö är fantastisk anläggning som man gjorts tillsammans med medel som länsstyrelsen och SCA bidragit med, säger Ronnie Söderlund.
Timrå och Sundsvall betalar 80 000 kronor om året. Härnösand betalar 60.000 kronor.
Sedan står faktiskt SCA för en personal som är där året om. Bolaget sköter alla anläggningarna, sköter om bokningarna till de objekten som finns, ser till att det finns ved och så vidare.
Ronnie Söderlund vill inte ta ordet kris i sin mun ännu. Han konstaterar att Timrå och Härnösand har lagt undan pengar i sina respektive budgetar och hoppas nu på SCA. Ett möte kommer inom kort att ske mellan bolaget och båda kommunerna.
I praktiken innebär det att SCA får ta en ännu större del och tror jag dem gör.
Ronnie Söderlund räknar med att det blir fortsatt verksamhet i Lögdö, men är något osäker på hur det kommer att genomföras i framtiden.
Eftersom Sundsvall är en stor organisation så har man tagit på sig att ombesörja den administrativa delen runt omkring. Man tar in pengar från övriga kommunerna och har en slags redovisning mot SCA. Även den delen av överenskommelsen har Sundsvall sagt upp.
Ronnie Söderlund konstaterar att större delen av vildmarksområdet ligger inom Sundsvalls kommuns gränser. Och förklaringen om att Sundsvall inte har råd, förkastar fritidschefen i Timrå.
Jag tycker inte att 80 000 för Sundsvalls kommun är några stora pengar.
Formellt kliver Sundsvall av uppgörelsen från och med den sista december i år. På sundsvalls kommuns hemsida framgår det att man tänker fortsätta lansera Lögdö även nästa år:
\" Vildmarkscampen öppnar igen under Sportlovet 2006 med späckat program.\"
Man säga att Sundsvall rider gratis på oss och jag tycker det är dåligt.
Sundsvalls Tidning har sökt Lars-Erik Återgård på Sundsvalls kommun som inte varit anträffbar för någon kommentar.

Mer läsning

Annons