Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surströmming på röda mattan

/
  • Jan Söderström, Oskars surströmming, skänker burkar till Oskarsgalan varje år. Börje Fröberg, Tynderö Hembygdsförening, tar tacksamt emot.
  • Börje Fröberg från Hembygdsföreningen bär glatt ut bidraget till Oskarsgalan.
  • I år har ett särskilda lock tryckts upp för helgens begivenheter.
  • Hemligt recept ligger bakom årets surströmming, som enligt Jan Söderström, ägare till Oskars surströmming, är riktigt god.
  • Jan Söderström väntar på att lastbilarna ska hämta de kvarvarande kartongerna till surströmmingspremiären den 21 augusti.
  • Ungefär 100 burkar surströmming går det åt på Oskarsgalan, 5 kartonger blir det för Börje Fröberg att bära.
  • Här blir det fest på lördag. Tynderö Hembygdsgård målades om förra året tack vare fester där överskottet gått till underhåll.

Det börjar dra ihop sig till surströmmingspremiär men redan på lördag rullas den röda mattan ut på Hembygdsgården i Tynderö för den årliga Oskarsgalan.

Annons

Jan Söderström, ägare till Oskars surströmming på Tynderö, visar de kartonger som är kvar att leverera ut till grossisterna. Högsäsongen är över, de 20-tal ungdomar som hjälpt till under juli månad med att "burka" in strömmingen har slutat.

De senaste veckorna har Jan Söderström haft surströmmingsfasta. Allt för att få upp smaken för fisken igen till surströmmingspremiären som alltid infaller den tredje torsdagen i augusti.

– Det blir väldigt ofta jag smakar på surströmmingen under hela juli, jag provsmakar varje tunna för att kontrollera smaken, säger Jan Söderström.

Medan vi står och pratar kommer Börje Fröberg, kassör i Tynderö Hembygdsförening, för att hämta fyra, fem kartonger till den årliga Oskarsgalan, icke att förväxla med filmvarianten.

På lördag förväntas ett hundratal surströmmingsätande gäster kalasa på innehållet vid Tynderö Hembygdsgård.

– Det är fester som Oskarsgalan som gör att vi har råd med underhåll, säger Börje Fröberg och ger ommålningen av Hembygdsgården som exempel.

I år har Jan Söderström tryckt upp en särskild text på locken till de burkar som skänks till Oskarsgalan.

– Trevligt! Säger Börje Fröberg och ler. Synd bara att det inte finns kvar för locket slängs ju.

Årets surströmming är Jan Söderström mycket nöjd med, men förra årets duger än och jämför med ett årgångsvin som blir bättre med åren.

– Strömmingen från i fjol är ypperlig. I år har vi experimenterat lite och ändrat i proportionerna mellan salt, vatten och strömming.

Hur då?

– Det kan jag inte gå in på, det är en företagshemlighet, skrattar Jan Söderström.

Mer läsning

Annons