Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar om bensin vid det rikskända Y:et

/

Satsningarna för att göra området kring Y:et attraktivare tar nya vändningar.
Nu föreslår en utredning att det ska gå att fylla upp tanken vid det söndervittrande konstverket.

Annons

Kommunstyrelsen gav i våras Näringslivskontoret i Timrå i uppdrag att i samråd med kultur- och teknikförvaltningen utreda vad som kan göras i området.

Läs också: Nya turer kring länets mest kända konstverk

Nu har en arbetsgrupp på näringslivskontoret tagit fram en åtgärdsplan om vad som kan ske vid konstverket. Utredningen visar på nya idéer och man är entusiastisk.

– Det finns fantastiska möjligheter i hela deltaområdet, säger Peter Germer, näringslivschef i Timrå kommun.

Bland annat vill man att området kring Y:et klassas som en rastplats och på så sätt locka flera besökare. Det menar man kan göras med begränsade insatser. Vad som också diskuterats är att anlägga en bensinstation vid Bengt Lindströms färgglada jättebokstav.

– Det skulle passa som hand i handske för det här området, säger Peter Germer.

Kultur- och tekniknämnden har redan diskuterat frågan om Y:et och vid senaste mötet beslutade man att två miljoner kronor ska satsas under 2016. De pengarna ska räcka till att bygga en toalett och renovera lekplatsen vid den rikskända bokstaven. Men det finns mer att göra för de två miljonerna.

– I det ligger även att man ska projektera vad som kan göras med själva Y:et så att det inte ska rasa sönder, säger Jan-Christer Jonsson, ordförande i kultur- och tekniknämnden.

Förslaget ska nu vidare till budgetberedning i kommunstyrelsen. Om pengarna sedan slutligen kommer till Y:et tas det beslut om i kommunfullmäktige senare i höst.

I det längre perspektivet vill man återigen se över möjligheterna att byggnadsminnesförklara Y:et. Utredningen ger också två förslag till att analysera renoveringsbehovet. Men där talar man om helt andra pengar.

– Den frågan är komplex och bör hanteras i en brett sammansatt arbetsgrupp, säger Peter Germer.

Läs mer: Michèle Lindström vann i rätten

Mer läsning

Annons