Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiggarna söker inte hjälp av det sociala

/

Socialnämnden uppmanar tiggarna i Timrå att söka hjälp av socialen i stället för att tigga.
Men ännu så länge med magert resultat.
– Ingen har hört av sig, säger Per-Arne Frisk (S).

Annons

I går skrev ST om det utbredda tiggeriet i Timrå. Det har under vintern spridit sig även till de mindre orterna i kommunen. Snart sagt alla livsmedelsbutiker har numera en tiggare vid entrén.

Det är ett svårlöst problem. Myndigheterna står handfallna och polisen har ingen rätt att ingripa eftersom det inte är olagligt att tigga på allmän plats.

I somras ställde Per-Arne Frisk, socialnämndens ordförande i Timrå, till en mindre mediestorm när han gick ut och sa att tiggarna skulle sluta tigga och vända sig till socialtjänsten om de ville ha hjälp. Man löser inte problemet genom att ge pengar till dem på gatan, men om man slutar ge finns ingen marknad och då försvinner de, hävdar Per-Arne Frisk.

Uttalandet fick kritik från bland andra statsminister Stefan Löfven som menar att det handlar om människor som är väldigt utsatta och behöver allt stöd de kan få.

Någon större effekt på tiggeriet har Per-Arne Frisks uttalande inte heller fått. Tiggarna i Timrå har blivit ännu fler sedan i somras och ingen av dem verkar vilja ha hjälp av myndigheterna.

– Så vitt jag vet har ingen av dem hört av sig till socialtjänsten, säger Per-Arne Frisk.

Orsaken till det är troligen att socialtjänsten inte kan hjälpa till med så mycket, möjligtvis en biljett hem. Och att åka hem är oftast inte ett alternativ eftersom misären i hemlandet uppges vara betydligt värre än att tigga på gatorna i Sverige.

– Att uppmana dem att sluta tigga och söka hjälp av socialtjänsten är ju lönlöst. De kan kanske få pengar till ett mål mat eller ett natthärbärge, men de har ingen rätt till någon långsiktig hjälp eftersom de inte är bosatta i Sverige, säger förra regeringens samordnare Michael Anefur (KD), som bland annat undersökt tiggarnas situation.

Mer läsning

Annons