Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå bäst på arbete mot droger

/
  • Bollkänslan finns fortfarande där och kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand (s) är glad att man från politiskt håll stöttat projektet Friskare Ungdom i skolan. Ett projekt som i går fick ett prestigefullt pris.

Timrås projekt – Friskare ungdom bland högstadielever - har fått pris som landets bästa arbete mot narkotika i år.

Annons
Projektet har utsetts till årets ECAD-insats. Ett prestigefullt pris som delades ut i Göteborg under gårdagen.
Vi är väldigt rörda, säger idrottsläraren och eldsjälen bakom projektet Pia Thoresson, som har arbetet i sju år med att stödja högstadieeleverna.
ECAD står för European Cities Against Drugs som har 251 medlemsstäder i 30 länder i Europa. I Sverige har 37 kommuner undertecknat Stockholmsresolutionen och därmed blivit medlemmar.
Med \"Årets Ecad-insats i Sverige\" vill man uppmuntra särskilt goda och värdefulla lokala insatser på narkotikaområdet under det gångna året. Förutom äran och diplom får vinnaren ett vandringspris som är en stor tavla värderad till 75 000 kronor.
Vart den hänga vet vi inte ännu, säger Ewa Lindstrand (s) kommunstyrelsens ordförande som gläds med alla som engagerat sig med arbetet i kommunen. Ett arbete som nu får stor uppmärksamhet runt om i landet.
Det var kommunen som skickade in nomineringen. Att det skulle resultera i ett första pris kom som en fullständig överraskning.
Vi hade inte alls förväntat oss det, säger Pia Thoresson som precis tio minuter över elva i går klev upp på podiet och tog mot hyllningarna.
Det Timrå kommun gör är verkligen värt att premiera säger Carina Dahl, socialdemokratiskt oppositionsråd från Örebro och ordförande i svenska ECAD. Ungdomarna lovar att avstå från något dåligt och får istället något väldigt bra, nämligen en chans att öka sitt idrottande och få en bättre hälsa. Dessutom blir det civila samhället inkopplat och kan bidra till en drogfri miljö. Nu hoppas jag att de kommer att utveckla arbetet med nya inslag för att kämpa mot narkotikan,
Av kommunens alla högstadieelever ingår 72 procent i projektet, vilket innebär att nästa alla elever i högstadiet förbinder sig att vara en god elev som strävar efter att gör sitt yttersta oavsett uppgift, ha en god sportsanda med vårdat språk och avhålla sig från droger, alkohol och tobak. Inför varje termin skriver de kontrakt med skolan.
Den här utmärkelsen är ett fint kvitto på vårt arbete, säger Ewa Lindstrand. Jag känner mig stolt över ungdomarnas ställningstagande och projektets framgång. Vi har höjt debutåldern för droganvändandet bland högstadieelever och gett dem möjligheter att öka sitt motionerande på sina egna villkor. Men man får inte glömma bort det ideella arbetet som idrottsföreningarna i Timrå har ställt upp med. Utan deras insatser skulle vi aldrig vara där vi är idag, säger hon.

Mer läsning

Annons