Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå tvistar om sjukhuskrav

/
  • Korttidsboendet på Hagalid får ofta ta emot patienter som färdigbehandlats på sjukhuset men som det inte finns någon vårdplan för.

Timrå kommun protesterar mot krav på betalning för medicinskt färdigbehandlade som vårdats på Sundsvalls sjukhus. Enligt kommunen har sjukhuset inte följt reglerna om att vårdplaner ska finnas när patienten skickas hem till kommunen efter sjukhusvård.

Annons
De rutiner som ska gälla är att vi har fem dagar på oss från det att sjukhuset meddelar att en patient är medicinskt färdigbehandlad. Då ska vi ha en vårdplan klar för att ta emot patienten, för fortsatt vård i hemmet, korttidsboende eller i annat boende, säger äldreomsorgschefen Birgitta Andersson.
Hon har i en skrivelse till Sundsvalls sjukhus påmint om vikten av att vårdplaner upprättas så att de som tar över inom kommunen vet vad som gäller och hur de ska planera verksamheten.
En samverkansdag mellan kommunen och sjukhuset anordnades den 18 oktober. Sedan har ett tiotal patienter skrivits ut som färdigbehandlade.
I samtliga fall har vårdplan ej upprättats och i flera fall har sjuksköterskan från avdelningen inte medverkat när biståndshandläggaren kommit till sjukhuset för vårdplanering, skriver Birgitta Andersson till sjukvårdssekreteraren på sjukhuset.
När våra biståndshandläggare kommit till sjukhuset och föreslagit att man ska skriva en vårdplan har de ofta fått svaret att man inte känner till vad det handlar om.
Det här är viktigt för oss i vår fortsatt verksamhet. De krav vi nu ifrågasätter handlar om ett 50-tal dagar, vilket motsvarar ganska stora belopp.
Birgitta Andersson påpekar också att sjukhuset inte observerat att betalningsansvar inte ska gälla patienter som omfattas av palliativ vård.

Mer läsning

Annons