Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timråelever får dela på 1,5 miljoner kronor

Det blev en rekordutdelning från Bergmanska stiftelsen efter gårdagens sammanträde. Totalt får elever i Timrå dela på nästan 1,5 miljoner kronor.

Annons
Ordförande i stiftelsen är kyrkoherde Arne Selander och han förklarar orsaken till den höjda utdelningen så här:
Värdet i stiftelsen papper har ökat kraftigt. Vi har under några år inte delat ut allt med motiveringen att det måste finnas pengar även när det blir sämre tider.
Nu anser man dock att det inte går att hålla igen. Dels på grund av att det nu är tre stora årskullar som läser på gymnasiet.
Sedan blir det färre elever som ska dela på pengarna.
Statuterna har modifierats en smula. I stort sett alla som sökt på senare år har fått del av kakan. I fjol fick varje gymnasieelev som sökt och är skriven i Timrå 2 300 kr. I år får varje elev 3 500 kronor, detta trots att det är drygt 30 fler elever som beviljats. Totalt handlar det om 344 gymnasielever 2006 som får pengar från stiftelsen.
När det gäller högskolestuderande som fortfarande är skrivna i Timrå blev beloppet i fjol 4 400. I år får högskolestuderande 5 5000 kronor. Det är totalt 187 000 kronor som fördelas på 34 studerande.
Släktingar till donatorn har också rätt att söka. I år har sju beviljats 15 000 kronor vardera. I fjol var det två som fick 7 500 kronor var.

Mer läsning

Annons