Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony förvånad över raset för moderaterna

/


#Kandulova! Klicka här och se vilka löften partierna gav inför valet!

– Alliansen har gjort ett bra val och jag förvånad över att vi har tappat röster. Men vi är fortfarande näst största parti och kämpar vidare.
Så kommenterar Tony Andersson (M) det färska valresultatet i Timrå.

Annons

Tony Andersson tog över rollen som oppositionsråd i Timrå efter förra valet 2010. Han red då på moderaternas framgångsvåg i riket och i Timrå.

Moderaterna har fått en starkare ställning i Timrå genom bland annat ståndpunkter i regionfrågan, infrastrukturen och skoldebatten.

I samband med det här valet har Moderaterna backat även i Timrå. Från 17.3 procent 2010 till preliminärt 10.1 procent i dag.

– Jag vet inte vad det lokala tappet beror på. Jag tycker att vi och alliansen har varit enade och gjort ett bra val, säger Tony Andersson.

Kommunfullmäktige i Timrå har förändrat upplägget och innehåller från och med i höst 41 mandat i stället för 49.

Hela fullmäktige har således bantats med åtta mandat. Dessa har plockats från de ledande partierna.

I den nya modellen får moderaterna fyra mandat. Förra valet hade man nio. Socialdemokraterna får 20 mandat mot 24 enligt den gamla modellen 2010.

– Vi är fortfarande Timrås näst största parti och vi har preliminärt fått 1163 röster. De väljarna ska vi vara rädda om. Nu är det full fart framåt med vardagspolitiken, säger Tony Andersson.

Socialdemokraternas preliminära segrarsiffror i Timrå kommun är 5704 röster och därmed 49.4 procent av dem som röstat.

Det resultatet skiljer sig bara marginellt från 2010 års valresultat. Då var det 5570 Timråbor som röstade kommunalt på socialdemokraterna, vilket motsvarade 49.8 procent av väljarna.

Den omtalade splittringen i partiet har således inte påverkat sossarnas röstsiffror på något sätt.

Varken det nya "utbrytarpartiet" Nätverk Timrå eller Sverigedemokraternas frammarsch tycks ha rubbat socialdemokraternas position.

– Vi är naturligtvis väldigt glada och i ett allt tuffare politiskt klimat måste vi vara ödmjuka över resultatet. Våra valarbetare har verkligen jobbat hårt för det här och det har varit en rolig valrörelse, summerar socialdemokraternas kommunalråd Ewa Lindstrand.

Partiets ordförande i Timrå, Björn Könberg resonerar på ett liknade sätt:…

– Vi har gjort ett fantastiskt bra val och vi vet vad Timrå behöver. Ingen kunde dock vara säker på att det skulle sluta så här bra. Nu ska vi i ännu högre grad leva upp till väljarnas förväntningar, säger Björn Könberg.

Genom regeringsskiftet räknar nu Timrås sossar med att få lättare att arbeta vidare med att förbättra skolan, vården och omsorgen.

Mer läsning

Annons