Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikskadad kvinna kämpar för rätt ersättning

Hon skadades i en trafikolycka 1996. I nio år har kvinnan kämpat för att få ut rätt ersättning. – Det de gör är kriminellt. Jag kan bevisa att försäkringsbolagets uträkning inte stämmer, säger kvinnan.

Annons
I går gick ärendet vidare till tingsrätten. Den 47-åriga Timråkvinnans kamp har hittills varit fruktlös. If Skadeförsäkring står fast vid sin uträkning som de anser är den rätta.
Ärendet består av två knäckfrågor. Dels tvistas det om hennes ersättning ska baseras på 75 eller 100 procents arbetskapacitet. För det andra om pensionsersättningen ska baseras på det gamla eller det nya systemet.
Kvinnan jobbade visserligen endast 75 procent när olyckan inträffade. Anledningen var en ryggskada som hon fått två år tidigare i en arbetsolycka. Hon rehabiliterades och strax före trafikolyckan bedömdes hon som fullt arbetsför av sin behandlande läkare.
If Skadeförsäkring har ersatt henne med 75 procent och livränta. De bedömer att hon bara skulle klara av att jobba så mycket på grund av den tidigare arbetsskadan. Men läkarintyget visar att hon kunde gå upp till 100 procent, säger kvinnans advokat Christer Nyström.
Under nästa vecka ska han sätta sig in i hur pensionsuträkning slår med det nya kontra det gamla systemet och därefter eventuellt komplettera stämningsansökan.
Vi är tusentals olycksdrabbade förtidspensionärer i landet. Det här ärendet kan bli prejudicerande för alla andra, säger kvinnan.
Trafikolyckan inträffade i Sundsvall den 13 oktober 1996 när hon satt som passagerare i en stillastående bil som blev påkörd bakifrån vid ett trafikljus. Kvinnan fick en skada på halsryggen och har sedan olyckan varit oförmögen att arbeta. Nackvärk, illamående, kräkningar samt tinnitus har blivit en del av hennes vardag.
Nu vill jag ha det jag har rätt till. Jag är tjurig och ger mig inte, säger hon bestämt.

Mer läsning

Annons