Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Stålvajer spändes upp för att skada hästarna

/

Stålvajern satt fastspänd i hagen ett par decimeter ovanför marken.
Det var ren tur att den upptäcktes innan någon skadades.
– Jag skulle klippa gräset när jag upptäckte vajern, säger Stefan Svensson.

Annons

Det var i söndags som Stefan Svensson och sambon Marie Hedström bestämde sig för att göra lite fint i hagarna på gården ute på Färjholmen vid Stordalen i Bergeforsen. Det brukar de vanligtvis inte göra men den här dagen hade de bestämt sig så Stefan körde i gång gräsklipparen. Men han kom inte så många meter innan det slog stopp.

– Jag hann precis se vajern som doldes av det höga gräset men gräsklipparen gick sönder, säger han.

Vanligtvis brukar det femåriga travstoet Robis Twiggy springa runt i den lilla hagen som mest används som vinterhage. Stefan berättar att hästen brukar bli glad över att få komma ut i hagen och tar ofta sats för att få full fart.

– Nar jag släpper hästen brukar den ladda för full och då hade det blivit tvärnit och hon hade slagits omkull direkt, säger Stefan och visar hur hästen brukar springa i hagen.

Stålvajern hade spänts upp mellan en björk och en stängselstolpe i hagen. Marie Hedström är riktigt uppskärrad över det som hänt. Hon förklarar att det är enskild väg ut till gården och ingen har därute att göra. Hon kan heller inte förstå vem som vill göra hästarna så illa.

– Det här är riktigt obehagligt och det hade inte slutat bra om en häst sprungit ut i hagen och busat lite, säger hon.

Det inträffade polisanmäldes omgående och det misstänkta brottet rubriceras i nuläget som skadegörelse. Marie Hedström förklarar att något liknande aldrig hänt under de nio år som paret haft gården ute på Färjholmen. Och den eller de som spänt upp vajern har hon inte mycket till övers för.

– Det måste vara någon som inte mår så bra för jag tror inte man gör sådär om man mår bra, säger hon.

Mer läsning