Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas till faderskapsutredning

Länsstyrelsen ger socialnämnden i Timrå bakläxa i ett faderskapsmål. Det gäller en man i Timrå som misstänker att ett 13-årigt barn inte är hans.

Annons
Mannen menar att barnet vare sig utseendemässigt eller i övrigt liknar honom. Därför begärde han en faderskapsutredning som socialnämnden sade nej till.
Beslutet överklagade han till länsstyrelsen eftersom mannen anser att han trots ett flertal förfrågningar aldrig fått något hållbart svar till nämndens beslut.
En av anledningarna till att länsstyrelsen inte godtar socialnämndens beslut är att det saknas underlag som länsstyrelsen begärt in. Bland annat till en utredning från den 16 oktober 2004, som nämnden hänvisar till.
Allt tyder på att nämnden godtagit 13-åringens mammas berättelse, där hon hävdar att hon inte varit tillsammans med någon annan man, under den aktuella tiden barnet blev till.
Länsstyrelsens anser inte att det räcker för ett beslut. Den statliga myndigheten ställer också ett antal frågor som man menar bör besvaras.
Bland annat hur barnet påverkas av att den han trott varit pappa ifrågasätter detta. Varför ingen blodundersökning gjorts som bekräftar eller undanröjer misstankarna. Detta också med hänvisning till att modern inte motsätter sig en faderskapsutredning.
Länsstyrelsen påtalar också i sitt beslut att socialnämnden har ett ansvar för att fastsälla faderskap, enligt Socialstyrelsens allmänna råd.
Liksom den man som överklagat beslutat anser länsstyrelsen att det är ett stort värde för ett barn att veta vem som är pappa.

Mer läsning

Annons