Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om vattenläcka på tomt i Fagervik

/
  • Vattenpölarna i källaren har försvunnet men fortfarande finns det fukt kvar i betongen. Fastighetsägaren Niklas Bergh är orlig för att fukt kan ha trängt upp i väggarna.

— Under fyra års tid har jag tjatat på Timrå Vatten att det finns ett vattenläckage på huvudstammen som går genom min tomt, säger Niklas Bergh, som bor efter Höjdvägen i Solbacken.

Annons
I våras var Mittsverige vatten till honom och lagade en läcka.
Det tryckte upp vatten från två meters djup och det var en mindre fontän på tomten.
Niklas Bergh är övertygad om att under de år som gått har vatten från ledningen trängt in i huset. Han överväger nu att ställa krav på Mittsverigevatten.
Nere i källaren har det varit vattenpölar. Dessa försvann i samband med att ledningen lagades, men det är fortfarande fuktigt i betongen.
Områdesansvarige Lars Peter Jonsson på Mittsverigevatten känner inte till att det skulle varit problem på den aktuella fastigheten under flera år.
Solbacken har en egen tryckzon, säger han. Vi har vetat om att vi haft läckage i området och vi gjorde ganska mycket för ett eller två år sedan genom olika renoveringar.
Vi konstaterade den gången att det var rätt mycket vatten som gick ut.
Lars Peter Jonsson uppger att det sedan gjordes mätningar som visade att läckaget var lagat. Att det sedan skulle kvarstå problem var inte något han kände till.
Är det något problem borde jag få veta det. Men det är dåligt bemannat i Timrå. Så allt som händer har man inte pejl på.
En av de som arbetar i Timrå bekräftar att Niklas Bergh flera gånger varit i kontakt och klagat på vattenläckage.
Han påstod att han fick vatten i källaren Vi var där för fem år sedan och läcksökte. Men vi hittade ingenting.
Timråvattens förklaring är att det kommer vatten från berget. En förklaring som Niklas Bergh inte vill köpa.
Hur kan det då komma sig att det slutat rinna vatten ur dräneringsröret där det tidigare forsade ut vatten året runt och att det slutat komma in vatten i källaren, sedan läckan blev lagad, undrar han.
Lars Peter Jonsson utesluter inte att det kan vara en kombination av ledningsvatten och ytvatten.
Men det är en spekulation.
Arbetslaget som lagade läckan tvivlar dock.
Om vattnet kom från den aktuella läckan måste det runnit uppför.
Det var ett rejält tryck på vattnet när man skulle laga läckan, säger Niklas Bergh. Man fick ta hit slamsugarbilen för att kunna laga läckan. Hålet som grävdes upp var minst två gånger två meter.
Dessutom är Niklas Bergh orolig att ett träd ska ramla ner över huset.
Rötterna på ena sidan av trädet blev söndergrävda och kommer det en riktig blåst är det risk för en rotvälta och trädet ramlar över och förstör huset. Nu har man lovat kapa ner trädet, men inte förrän till hösten.
Vattenbolaget vill att Niklas Bergh ska skriva under en nöjdförklaring som innebär att han inte ställer några krav efter reparationen och att han är nöjd med återställningen.
Det kommer jag inte att göra. Däremot ska jag ta kontakt med mitt försäkringsbolag som ska få mäta fukten i huset.

Mer läsning

Annons