Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäcker bränder med flygplan

/
  • Brandflyget gör det möjligt för de på marken att snabbt släcka elden.
  • Bränderna kan snabbt växa sig stora om inte brandkåren är snabbt på plats.
  • Med flygplan blir det lätt att lokalisera bränderna.

Brandflyget i Timrå har haft en lugn sommar hittills. Mest flygningar var det i början på sommaren, då det var varmare i större utsträckning.
– Det har varit lugnt eftersom det varit en sådan blöt sommar, säger Leif Staffansson, Räddningschef i beredskap.

Annons

Sundsvalls flygsällskap började med brandflyget 2012 efter att de tagit över efter frivilliga flygkåren. Sedan dess har flygsällskapet haft ansvaret för att övervaka skog och mark efter bränder.

Det är räddningstjänsten som ansvarar för att begära att brandflyget patrullerar, något som varierar från år till år hur ofta det sker.

– Vi får ett samtal om att vi behöver flyga och då är det de piloterna i beredskap som går upp och letar, säger Johan Fällman, ansvarig för brandflyget.

Förra året var det enligt Leif Staffansson ett par tillfällen då de gjorde skillnad.

– Det var ett par gånger när det kunde ha blivit mycket större bränder om vi inte hade haft brandflygets hjälp, säger han.

Brandflygets fördel är att de snabbt kan komma upp i luften och övervaka stora områden, de gör det genom att ha regelbundna uppdateringar om bränders utveckling. På det viset vet räddningstjänsten hela tiden hur det ser ut Dessutom kan bränder på svåråtkomliga platser upptäckas mycket snabbare än om de behövde förlita sig på observationer från marken.

– De kan ha konstant uppdatering åt de på marken så att det går att bekämpa bränderna snabbt och effektivt, säger Leif Staffansson.

Beredskapen för brandflyget sträcker sig från maj till augusti där flyget är uppdelat på olika områden. I Västernorrland är det den södra slingan som styrs av räddningstjänsten i Sundsvall medan den norra slingans ansvarsområde ligger på Örnsköldsviks räddningstjänst. Brandflyget i Sundsvallstrakten utgår från flygplatsen i Timrå och det är inre befäl som tar beslutet när de ska användas.

– Inre befäl uppdaterar sig kontinuerligt på brandrisker och tar beslutet när de behövs, säger Leif Staffanson.

Mer läsning

Annons