Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbrändhet ger livränta

En 62-årig kvinnlig lärare från Timrå har av länsrätten fått rätt till livränta för inkomstbortfallet sedan hon blev förtidspensionerad.
Ersättningen gäller retroaktivt från januari 2002

Annons
Försäkringskassan sa nej till begäran om livränta med bland annat motiveringen att kvinnans besvär får tillskrivas andra orsaker som inte är arbetsrelaterade.
Länsrätten gör en annan bedömning och skriver i sitt beslut att läraren får anses ha varit utsatt för en psykisk pressande situation med hög arbetsbelastning och därför ska få livränta som kompenserar hennes inkomstbortfall.
I sitt domskäl konstaterar domstolen även bland annat att stödet från arbetsledningen framstått som mycket bristande och deras agerande allvarligt försvårat rehabiliteringen.
Det är en utdragen process som började redan 1996 som till slut ledde fram till att kvinnan i börja av 2002 förtidspensionerades.
Enligt sin egna berättelse om det inträffade fick hon fler och fler arbetsuppgifter som medförde att stressen ökade. Hon försökte vid upprepade tillfällen uppmärksamma arbetsledningen på att arbetsbördan var för stor. Dock utan att få någon respons.
Hon sjukskrevs vid upprepade tillfällen. På eget initiativ tog hon kontakt med kommun hälsan. Efter kontakter med arbetsgivaren beslöts att hon skulle arbeta halvtid.
Ett senare förslag om hon skulle undervisa i en högstadieklass i stället för att vara klassföreståndare för att minska arbetsbelastningen gick dock inte att ordna. Något som senare ledde till att hon blev sjukskriven på heltid.
Efter detta har hon endast arbetat deltid till dess hon i slutet av vårterminen 2000 sjukskrevs på heltid. Efter detta har hon inte haft någon kontakt med arbetsgivaren.
Förtroendet mellan försäkringskassan förtroendeläkare och henne har varit ansträngda. Hans intyg innehöll enligt henne både rena felaktigheter samt stora brister vad gäller vetenskap och beprövad erfarenhet.

Mer läsning

Annons