Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning om samer i Söråker

/
  • Therese Borg, Lisbet Östlund och Catrine Bergdal jobbar tillsammans med handledarna Inger Lithén och Harriet Sällström inför onsdagens vernissage på Söråkers Folkets hus.

I över ett år har de arbetat med sitt projekt.
Nu är det dags för vernissage och det är spännande för deltagarna.
– Det är lite pirrigt i magen, säger Therese Borg.

Annons

En grupp med sju funktionshindrade och utvecklingsstörda på den kommunala dagverksamheten i Timrå kommun har under ett drygt år forskat om samerna. Deltagarna är med i något som heter Tallkottens Mediagrupp och de sysslar bland annat med webb, foto och fritidsverksamhet för vuxna. Tidigare har man jobbat med olika länder men nu blev det samerna som kom i fokus och det projektet kom igång i början av förra året.

– Det startade med att det var samernas nationaldag och då bestämde vi oss för att forska om samerna, säger Inger Lithén, handledare på Tallkotten.

Nu har gruppen på olika sätt samlat in information om samerna och det har resulterat i en utställning på Söråkers Folkets hus. Under måndagen och tisdagen så hängde gruppen upp sitt arbete och klockan ett på onsdagen är det vernissage.

– Då blir det bubbeldricka, renkorv och renklämmor, säger Inger Lithén.

Utställningen kommer att finnas på plats mellan den 20 och 31 maj. Och arbetet har gett många av deltagarna en ny insikt om samernas liv och leverne.

– Att de vandrat ända ner hit visste jag inte, säger Catrine Bergdal som sökt mycket av informationen via nätet.

Mer läsning

Annons