Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket vill höja till 50 vid Laggarbergs skola

Vägverket har i ett brev till Timrå kommun begärt att hastigheten förbi Laggarbergs skola höjs till 50 kilometer i timmen mot nuvarande 30. Få bilister respekterar den lägre hastigheten vilket ger barnen en falsk trygghet, säger Vägverkets projektledare.

Annons
Den nuvarande 30-begränsningen finns på en sträcka av 300 meter vid skolan. Den tillkom som en säkerhetsåtgärd i samband med det pågående vägarbetet av vägen genom Laggarberg.
När projektet är färdigt och vi har vidtagit de förändringar av trafikmiljön som parterna kommit överens om bör man överväga att höja hastigheten till 50 förbi skolan, säger Staffan Gilliusson, projektledare vid Vägverket produktion.
Enligt hans uppfattning inger 30-skyltarna barnen en falsk trygghetskänsla.
Det är ju mycket få som kör 30 förbi platsen, vilket vi konstaterat vid mätningar, säger han till ST.
Enligt Staffan Gilliusson förbättras framkomligheten för den tunga trafiken om maxfarten sätts till 50.
När miljön kring vägen närmast skolan är ombyggd anser jag att säkerheten för barnen blir så bra den kan. Det handlar ju om en landsväg, inte om en gata i en tätort.
Vid skolan framhålls miljöaspekterna i olika sammanhang. Återvinningsstationen som idag ligger på motsatt sida av vägen från skolan sett, kommer att flyttas till samma sida som parkeringen och busshållplatsen. Om barnen från skolan ska sortera sopor där, så behöver de aldrig korsa eller gå ut i körbanan.
Jag vet att föräldrarna vill behålla 30 och ha ett övergångsställe på vägen, men jag ser det som att man driver en enskild fråga och att ett övergångsställe ytterligare skulle skapa en trafikfälla, säger Staffan Gilliusson.

Mer läsning

Annons