Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverkt vidhåller 50 vid Laggarbergs skola

/

Vägverket vidhåller att 50 är bättre än 30 förbi Laggarbergs skola. Argumenten är som tidigare att det råder god sikt på sträckan och att en 30-gräns som få bilister respekterar inte är bra för trafikmoralen.

Annons
Men kommunen kommer sannolikt inte att ändra sin inställning. Då förblir det max 30 vid passagen av skolan. I slutänden är det nämligen en kommunal fråga när det handlar om 30-begränsning inom planlagt område.
Däremot kan vi inte fatta något beslut om det övergångsställe och de farthinder som en grupp föräldrar krävt, säger Anders Weinemo, ordförande i kultur- och tekniknämnden och dess trafikgrupp.
Det är en sak som bara Vägverket kan besluta om.
Weinemo uppger att han varit i kontakt med representanter för yrkesförarna och dessa har inga större problem med en 30-gräns. Kommer timmerbilarna lastade västerifrån är det uppförsbacke och i princip bara att lätta på gasen så får man rätt hastighet. I den andra riktningen går bilarna tomma och är därför lättbromsade.
Det är det svar jag fått, säger Weinemo.
Däremot vill yrkeschaufförerna inte ha något övergångsställe. Ett stopp i motlutet kan betyda svårigheter att komma igång på vinterväglag.
Övergångsstället skulle, om det blir av, läggas vid den plats där återvinningsstationen tidigare stått och där det går en gångstig från och till villaområdet ovanför. Det är ett 20-tal barn som använder den vägen under skoldagar.
Återvinningen har nu flyttats till andra sidan, ovanför den nya parkeringen och bussfickan. Den nås från GC-vägen utan att skolbarn och andra behöver ta sig över vägen.
Vi kommer också att göra en del justeringar av den nya parkeringen. Den blev inte helt bra i alla detaljer, säger Anders Weinemo.
Men 30-gränsen kommer man med all sannolikhet att behålla.
Vi har 30 förbi alla våra skolor och daghem. Vi anser att Laggarbergs skola också ska ha den gränsen. Vägverket får väl överklaga vårt beslut om de vill ha 50.

Mer läsning

Annons