Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valaffischer som skapar trafikfaror

/
  • Erik Gabrielsson tar bort valaffischer som stått fel, olagligt och trafikfarligt i Birsta och den senaste veckan har han kört in massor med skyltar till lagret i Timrå.
  • Kristofer Engstrand.

De växer upp som svampar i vägkanten.
På Trafikverket hinner man knappt med att ta bort alla felplacerade och trafikfarliga valskyltar.
– De senaste veckorna har vi kört in flera fulla lastbilsflak, säger Kristofer Engstrand.

Annons

De finns överallt och nu i valslutspurten är de fler än någonsin. Men de placeras på ställen som är både trafikfarliga och olagliga.

– De står i vägkanter, rondeller och på platser där de absolut inte får stå, förklarar Kristofer Engstrand, projektledare underhåll vid Trafikverket.

I Timrå industriområde har Trafikverket sitt huvudkontor för driftområde Sundsvall som sträcker sig från Härnösand i norr till Gnarp i söder.

Där hamnar skyltarna som står felaktigt och under valspurten har det kommit in så mycket att det vanliga lagret inte räckt till. Och trots att mängder av affischer plockats bort de senaste veckorna så hittar man hela tiden nya.

– Det förvånande att de inte lärt sig vid det här laget, säger Kristofer Engstrand och förklarar att det är olagligt och straffbart att ställa ut skyltar, affischer och annat inom vägområdet.

Skyltarna som kommer in till lagret behålls i tre månader innan de förstörs. Men Kristofer förklarar att under årets valförberedelser så har flera skyltar hämtats tillbaka från lagret efter det att de samlats in.

Trafikverket samlar in affischer och skyltar på alla statliga vägar och flest hittar man i de centrala delarna av Sundsvall och Härnösand. Men i bland gör man riktade insatser när det blir för mycket efter vissa vägar.

– Då åker vi ut och tar ner allting det har skett till exempel på Timmervägen, säger Kristofer Engstrand.

Under torsdagen var man bland annat ute på Alnö och så gjordes det en insats i Birsta. Där i shoppingmeckat stod skyltarna tätt i rondeller och på väggrenar.

Mer läsning

Annons