Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrland först med flyttbar fartkamera

/
  • Det är i princip en vanlig trafikkamera som monterats på ett specialbyggt släp, som Västernorrland blir fört att ta i drift.
  • Patrick Olsson, Vägverket Härnösand, representerar ägaren av vagnen, Lennart Svenning vid trafikpolisen representerar de som ska sköta bevakningen med dess hjälp.
  • —Lite lugnar är det väl idag, sen kameran kom upp, ansåg Bengt-Åke Wallin som jobbar på vägbygget norr om Timrå.

Visserligen har det funnits en försöksmodell som Gävlepolisen använt på prov ett år, men Västernorrland blev först med en serietillverkad flyttbar fartkamera som testades på torsdagen.

Annons
Det var vid det stora vägarbetet på E4 mellan Bölesjöarna och Bye som kameran ställdes upp på en ficka vid vägkanten. En bit före fick bilisterna varning genom en ny stor skylt som talade om att det fanns kontrollkamera på arbetsplatsen.
Den gör nog sitt till, trodde Lennart Svenning från trafikpolisen i Sundsvall.
Men han var förhindrad av PUL, personuppgiftslagen, att lämna ut någon statistik över de mätningar som gjordes under dagen.
Lagen är tydlig på den punkten. Först när vi skickat in resultaten till RPS så blir det en offentlig handling.
Det är Vägverket, Region Mitt, som köpt in vagnen som kostar omkring 100 000 kronor. Det är i princip en kamera av samma typ som sitter längs många vägavsnitt. Den har monterats i en vagn där lasermätaren och kameran registrerar fortkörare och samlar in uppgifterna på en liten dator.
Tanken är att vagnen ska användas på platser där det vid vissa tidpunkter krävs att bilisterna håller angivna hastigheter. Vägarbeten är prioriterade i det sammanhanget. De som jobbar vid vägen utsätts för mycket stora risker av fortkörande bilar.
Yrkeschaufförerna kör ofta för fort vilket innebär stora risker eftersom de har så stora tunga fordon. Men privatbilister gasar också på och kör onödigt nära vägjobbarna.
Det kanske har blivit något lugnare idag, när dom ställt upp den här kameran. Fast dom kunde gärna få göra fler fartkontroller vid sådana här ställen, sa Bengt-Åke Wallin från Järvsö som kör dumper vid Hussjöbyn när ST frågar honom.
Där inne sitter man väl ganska tryggt, men det gäller att passa sig när man kliver ur. Som nu, när jag ska gå över vägen för att prata med han som kör traktorn där borta.
Polisen i Västernorrland har fått den första mobila kameran i en planerad serietillverkning. Dalarna lär ha beställt i likadan och ytterligare ett par distrikt har visat intresse.
Förutom vid vägbyggen funderar polisen att ställa upp vagnen vid skolor när de startat i höst.

Mer läsning

Annons